Twaalf tieners nemen deze zomer deel aan het fietskamp Op de trappers van AFYA. Op zich is dat geen nieuws. Behalve dat de jeugddienst van de Gezinsbond voor dit kamp samenwerkt met welzijnsschakel Stapke in de wereld. Kampbegeleidster Manuella Seldeslachts vertelt hoe zowel haar zoon Robbie (12) als zijzelf heel hard uitkijkt naar deze vakantieweek.

Hoe stuur je je kind op kamp met een beperkt budget? Dat is niet vanzelfsprekend. Niets is vanzelfsprekend als je niet veel geld hebt.

Om gezinnen die moeilijk rondkomen de kans te geven aan een vakantie of kamp deel te nemen, doen verschillende organisaties inspanningen. Via het Steunpunt Vakantieparticipatie of via een welzijnsorganisatie kunnen kortingen verkregen worden. Ook bij kampen en vakanties van AFYA en Gezinssport Vlaanderen. Dat zijn respectievelijk de jeugddienst en de sportdienst van de Gezinsbond.

zomerkamp op de trappersZo is er bijvoorbeeld het fietskamp ‘Op de trappers’ (6-10 augustus) dat AFYA samen met organisatie Stapke in de wereld organiseert. Geert Van Hecke, redacteur van De Bond, trok op interview met Manuella om te achterhalen wat een dergelijk initiatief betekent voor mensen in een financieel kwetsbare situatie.

Interview met een ervaringsdeskundige

Manuella is een alleenstaande moeder. Toen ze een paar jaar geleden door gezondheidsproblemen aan de grond zat, leerde ze Stapke in de wereld kennen.

Manuella: “Robbie ging toen voor het eerst mee op kamp. Door mijn ziekte had ik het helemaal niet breed, maar nu gaat het gelukkig stilletjes aan wat beter. Veel heeft ermee te maken dat ik op een bepaald moment al mijn moed bijeengesprokkeld heb om weer onder de mensen te komen. Het was mijn zoon die letterlijk zei: ‘Mama, nu moet je weer een stapke in de wereld zetten.’”

En zo ben je bij deze welzijnsschakel beland.

Manuella: “Dat klopt, want behalve kampen voor kinderen en jongeren organiseert Stapke in de wereld ook gezinsvakanties. En toen ik zelf voor het eerst meeging, merkte ik dat heel wat van die kinderen nooit de kans krijgen om op vakantie te gaan. Daarom ben ik blij dat ik nu samen met animatoren van AFYA dat fietskamp naar Mechelen kan begeleiden.”

Kampprogramma

Waar mogen de twaalf- tot vijftienjarige deelnemers zich aan verwachten?

Manuella: “De fietstocht heen en terug met zo’n groep wordt vast en zeker een hele onderneming. Maar vorig jaar zijn we in de zomer al van Leuven naar zee gefietst en dat is toen ook heel goed meegevallen. We maken gebruik van degelijke huurfietsen. Als een van de kinderen onderweg toch bandenpech heeft, lossen de vrijwilligers in de bezemwagen dat wel op.

In Mechelen kunnen we dan gaan zwemmen of naar de sporthal. Intussen hebben we samen met AFYA bekeken welke spelletjes we op het programma kunnen zetten. Natuurlijk hopen we de meeste activiteiten, bijvoorbeeld een estafetteloop, buiten te kunnen doen.

Bij mooi weer trekken we er het liefst op uit, we heten niet voor niets Stapke in de wereld! Zo gaan we op ontdekking in het Technopolis en Sportimonium in Hofstade. We zullen de Sint-Romboutstoren beklimmen en kuieren op de groentemarkt in Sint-Katelijne-Waver.”

Wat hoop je dat de deelnemers vooral overhouden aan die ervaring?

Manuella: “In de eerste plaats veel vriendschap. En dat deze kinderen, die niet of nauwelijks op vakantie kunnen, achteraf ook een vakantieverhaal te vertellen hebben. Ik vind het belangrijk dat een kind  na de zomervakantie op school kan zeggen dat het naar zee of naar de Ardennen of zo geweest is.

Wij geloven dat iedereen recht heeft op vakantie, ook mensen die dapper rondkomen met een te klein budget.”

Lees hier meer over in het artikel ‘Wat vakantie betekent voor mensen met een laag inkomen’

Wat doet de Gezinsbond?

De Gezinsbond neemt het traditioneel op voor kwetsbare gezinnen. Dat is bij de jeugddienst AFYA of de sportdienst Gezinssport Vlaanderen niet anders.

toerisme vlaanderenOm nog meer kinderen uit gezinnen met een beperkt budget de kans te geven op kamp te gaan, werkte jeugddienst AFYA het project ’Wij Spelen! Jij toch ook?!’ uit in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. Hierdoor kunnen extra plaatsen met sociale korting voorzien worden in de zomerkampen.

Concreet: wie aanmeldt via een sociale organisatie betaalt voor het kamp Op de trappers 30 euro.

Ook de andere kampen komen in aanmerking. Bekijk hier 5 toffe kampen jonger dan 12 jaar en 9 coole zomerkampen voor tieners.

Dit artikel is een bewerking van een interview uit De Bond van 21 maart 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Meer weten over een lidmaatschap? Dat kom je hier te weten!
Volg ons ook via Facebook:
* Gezinsbond
* AFYA
* Gezinssport Vlaanderen
Gepubliceerd op: 27/03/2018, laatste update op: 29/03/2018

Tags: , , , , ,