De COVID-19-toeslag op het Groeipakket voor kwetsbare gezinnen die financieel getroffen worden door de coronacrisis is goedgekeurd door het Vlaams Parlement. De getroffen gezinnen moeten hun toeslag wél zelf aanvragen en dat kan nog tot en met 31 oktober 2020.

COVID-19-toeslag

De Vlaamse regering kondigde afgelopen maandag aan binnen het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) een COVID-19-toeslag in te voeren voor gezinnen met een bruto belastbaar inkomen onder de grens van 2.213,30 euro per maand. Op voorwaarde dat ze door de coronacrisis hun inkomen zagen dalen met minstens 10%.

Gezinnen die minstens één van de maanden maart, april, mei of juni een inkomensdaling ten opzichte van de maand januari of februari kunnen aantonen, zullen een eenmalige toeslag van 120 euro per kind krijgen.

Die toeslag wordt uitbetaald in drie maandelijkse schijven van telkens 40 euro. De tegemoetkoming geldt voor werknemers, ambtenaren én zelfstandigen.

Zelf aanvragen bij je uitbetaler

Gezinnen krijgen deze tijdelijk COVID-19-toeslag niet automatisch. Ze moeten die zelf aanvragen bij hun uitbetaler van het Groeipakket (FONS, Infino, KidsLife, MyFamily, Parentia). Daarvoor krijgen ze tijd tot en met 31 oktober 2020.

Het gaat niet automatisch omdat de uitbetaler geen toegang heeft tot maandelijkse inkomens en geen zicht heeft op mogelijke inkomensdalingen.

LEES OOK > De uitbetaler van het Groeipakket kies je vanaf nu zelf

Meer maatregelen om kwetsbare gezinnen te ondersteunen

De nieuwe toeslag is beperkt tot gezinnen die door de coronacrisis hun gezinsinkomen zien dalen. De Gezinsbond vroeg een verdubbeling van alle sociale toeslagen, ook voor gezinnen die al voor de coronacrisis onder de inkomensgrens zaten.

Maar momenteel is de coronamaatregel dus alleen van toepassing voor gezinnen die financieel verlies lijden door corona. Ruim 126.000 kinderen zouden deze tijdelijke toeslag kunnen krijgen, waardoor er in totaal 15 miljoen euro verdeeld is.

Daarnaast investeert Vlaanderen nog eens 15 miljoen euro in lokale armoedebestrijding en nog eens 15 miljoen euro in een consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen. Wie dat zijn, is nog niet geweten.

Hoewel de nieuwe COVID-19-toeslag niet helemaal is wat de Gezinsbond vroeg, is ze toch tevreden dat de Vlaamse regering extra middelen vrijmaakt om kwetsbare gezinnen extra te ondersteunen. De Gezinsbond vraagt wel dat Vlaanderen nog meer maatregelen neemt om kinderarmoede structureel aan te pakken.

Meer informatie vind je op de website van het Groeipakket.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/06/2020, laatste update op: 25/08/2020

Tags: , ,