Wanneer iemand de zorg van een chronisch ziek kind, een partner met een handicap, een dementerende ouder … op zich neemt, is steun en begrip ontzettend belangrijk. Voor een mantelzorger is een sociaal netwerk dan ook goud waard.

Maar hoe kun je als familie, vriend of kennis mantelzorgers helpen? Je weet misschien niet altijd goed wat je precies kan doen, of je wilt je niet opdringen. En ze hebben je toch ook niks gevraagd?

We praatten erover met Dorien Knockaert, auteur van ‘Thuiskomen’ en een van de gasten op de thema-avond ‘Mantelzorg in de kijker’.

Intimiteit van een zorgsituatie

Dorien: “We hebben spontaan ontzag voor de gevoelens van mensen of voor de intimiteit van een zorgsituatie. En als iemand heel ziek is, is het niet fout om daar voorzichtig in te zijn. Soms hebben zieke mensen of mantelzorgers niet de energie om bezoek te ontvangen, soms hebben ze nood om alleen te zijn of alleen hun nauwe verwanten in de buurt te hebben.

Dat is het handige aan een pot eten brengen: je hoeft daarvoor niet bij iemand binnen te dringen. Je kunt dat gewoon gaan afgeven, of zelfs achterlaten op de drempel. Het is een manier om heel aanwezig te zijn zonder aanwezig te zijn.”

Aanbieden of afwachten?

Dorien: “Wat je mensen wel vaker goedbedoeld hoort zeggen – en ik doe dat ook wel eens – is: ‘Laat het me zeker weten als ik iets voor jou kan doen.’ Maar dan leggen we de uitdaging om naar buiten te komen eigenlijk op de schouders van degene die juist hulp nodig heeft…

LEES OOK: 5 dingen die echt belangrijk zijn voor zorgende gezinnen

Nochtans kan je op een heel eenvoudige manier mantelzorgers helpen: door iets concreets aan te bieden. En dat hoeft zeker niets ingewikkelds te zijn.

Dorien: “Wat je precies aanbiedt, is natuurlijk best iets wat je ook echt ziet zitten, wat past in je tijdschema of je agenda, en waaraan je geen hekel hebt. Dat kan van alles zijn: boodschappen doen, iemands kinderen gaan ophalen op school, de hond uitlaten, snoeien in de tuin …

Als het iets is wat je zelf ook echt leuk vindt, voelen mensen zich minder opgelaten dat je dat voor hen doet. Mijn vrienden weten dat ik graag kook, en dat ik niet liever doe dan eens een grote hoeveelheid klaarmaken en daarvan een portie brengen. Zij hoeven dan ook niet het gevoel te hebben dat ik me overdreven voor hen heb uitgesloofd.”

Zelf helpen

Ben jij net al als Dorien een keukenprins(es)? Dan hebben we een goede tip voor je: maak een portie krachtvoer klaar voor een mantelzorger en het zorgend gezin. Als inspiratie vind je hier een recept voor maaltijdsoep van Dorien Knockaert. Of maak je favoriete ovenschotel. Geen keukenprins(es)? Doe gewoon iets anders!

Wil je graag meer info over mantelzorg? Lees dan hier ons volledig standpunt.

Dit artikel is een stukje  van een artikel dat verscheen in De Bond van mei 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine van de Gezinsbond. Ook lid worden en maandelijks dit tijdschrift ontvangen? Dat kan hier.
Of volg ons op Facebook voor nog meer artikels!
Gepubliceerd op: 23/06/2018, laatste update op: 29/04/2022

Tags: ,