De meeste scholen hebben in de ‘Goede week’ de deuren gesloten, gezinnen worden opgeroepen om solidair te zijn. Slecht nieuws voor vele werkende ouders, die (opnieuw) hals over kop een oplossing moeten zoeken. En ook een opdoffer voor zoveel kinderen, zeker zij die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Maar zoals in elke crisis tonen gelukkig ontelbare mensen het beste van zichzelf.

Extra inspanningen

Ouders die dat kunnen, houden hun kinderen massaal thuis, al vraagt dat extra inspanningen. Maar voor ouders die er nood aan hebben, blijven de deuren van de kinderopvang ook open.

‘We hebben een ontzettend fijne onthaalouder die het echt verdient om in de bloemen gezet te worden. Nu we zelf met periodes voltijds voor ons zoontje van één jaar zorgen (en werken) krijgen we alleen maar meer respect voor haar werk en wat ze allemaal gedaan krijgt met de kindjes (schilderen, kleuren, themawerking…). Fantastisch.’

Op de meeste plaatsen kunnen ze terecht in de noodopvang op school. Vele gemeenten zetten in een mum van tijd een hele waaier aan (nood)opvanginitiatieven op poten in samenwerking met scholen, sport, cultuur en jeugdwerk.

De organisatoren van paaskampen gebruiken al hun creativiteit om hun aanbod toch door te laten gaan, al dan niet in afgeslankte vorm …

LEES OOK > Een vervroegde paasvakantie en minder opvang, hoe los ik dat op?

Dikke duim

Daarom willen we een dikke duim opsteken voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt om kinderen te geven wat ze nodig hebben: een veilige, maar ook speelse en stimulerende ontmoetingsplek.

‘Ik doe mijn hoedje af voor alle opvangmedewerkers, ze doen het toch maar! Zonder hen was ik al lang gecrasht!’

Dus bedankt kinderbegeleider, kinderoppas, sportcoach, leiding en monitor, muziek- of tekenleraar, leerkracht in de klas of noodopvang, grootouder, bubbelcontact en nog zovele anderen.

Een dikke merci om in deze goede week en tijdens de paasvakantie solidair te zijn met ouders en kinderen!

Oproep

Kan jouw gezin in deze moeilijke weken rekenen op steun van opvang, oppas, leerkracht, jeugdwerk, grootouder enzovoort? Geef hen dan een positief signaal: een bloemetje, een tekening van de kinderen, een complimentje …

‘Zij verdienen ongelooflijk veel pluimen en medailles, en ze zouden meer erkenning moeten krijgen voor de inspanningen die zij geleverd hebben in deze uitzonderlijke omstandigheden. Zij gaven structuur aan kinderen die net heel veel nood hebben aan structuur. Zij waren de vinger aan de pols als het aankomt op welbevinden en welzijn van de allerkleinsten, maar ook voor de ouders. Want heel vaak waren de begeleiders in de kinderopvang de enige personen (buiten je eigen bubbel) die je op een dag sprak. DIKKE MERCI!’

En laat het ons weten via sociale media met #meerdanopvang. Voor alle helden die er nu, in deze moeilijke tijd, staan om gezinnen te ondersteunen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/03/2021, laatste update op: 12/05/2021

Tags: , ,