Wil je graag wat vaker je wandelschoenen aantrekken, maar weet je niet hoe je dat aanpakt of volhoudt? Wij geven enkele tips en tricks om op een makkelijke en aangename manier meer te wandelen.
Wandelmaatje
Wandelen is goed voor het gemoed en krikt de vitaliteit op. Maar waarom doen we het dan niet allemaal? Een Belg zet per dag gemiddeld tussen de 5000 en 5500 stappen, de helft van de aanbevolen 10.000.
Extra stappen kan je uiteraard (ook) op de werkvloer verzamelen maar regelmatig een (lange) wandeling maken, ook buiten het weekend, is best wel een gezonde optie. Een wandelmaatje kan daarbij helpen. Een hond aan de leiband is een mogelijkheid en voor wie ook zijn hart wil luchten is een vriend(in) een nog beter idee.
LEES OOK > 7 tips om te wandelen met je kleuter
Alternatief voor joggen
We mikken op 5 km wandelen per uur. Dat is zeker niet lummelen maar ook geen gestrekte draf. Aan die snelheid verbrand je een goede 150 kcal per uur (een Luikse wafel van 50 gr is 223 kcal).
Wandelen is de meest energie-efficiënte manier van bewegen, maar echt afvallen doe je dus niet. Dat lukt pas bij langere tochten van meerdere weken waarbij voeding de belangrijkste factor blijft.
Voor mensen die geplaagd zijn door knie- of heupproblemen is wandelen wel een prima alternatief voor joggen.
Weer of geen weer
Te warm, te koud, te nat. Smoezen zat. En natuurlijk is regen niet prettig maar het hoort nu eenmaal bij België.
Alhoewel? Weerman Frank Deboosere wijst erop dat het hier (slechts) 7% van de tijd regent. Dat wil zeggen dat het ruim 90% van de tijd droog is!
Bij hoge én lage temperaturen is drinken, vóór je dorst hebt, aangewezen. Een flesje water op zak hebben is dus altijd een goed idee.
Stevig op de grond
Wees vriendelijk voor je voeten en schenk hen stevig steunende schoenen voor het wandelen, ook al is de wandelafstand beperkt en neem je het letterlijk als een extra gewicht mee met elke stap. Een zool waardoor je de ondergrond niet voelt, is een goed uitgangspunt.
Denk ook na over je wandelparcours: zompige ondergrond of grindweg? In de zomer zijn kwaliteitsvolle wandelsandalen een aanrader.
LEES OOK > Zo maak je die dagelijkse wandeling voor kinderen éxtra leuk
Traag is mooi
Wandelen in de buurt is soms onvermoede wegen opzoeken. Een oude spoorbedding, een doorsteek tussen gebouwen, een holle weg, een bospad, een kerkwegel … behoren tot de categorie ‘trage wegen’ zolang ze bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer en een openbaar karakter hebben. Je vindt ze zowel in de stad als op het platteland.
Vooral het Hageland, de Vlaamse Ardennen en de streek rond Brussel zijn geliefde plekken voor tragewegenwandelaars. Wil je dit graag allemaal zelf ontdekken? Je vindt heel wat informatie via openstreetmap.org. Gebruikers kunnen daar zelf gegevens aan toevoegen.
Wegwijzer
Dé wegwijzer voor de wandelaar zijn de wandelknooppunten. Je kent ze wel: de bordjes met een cijfer en verwijzingen naar de bordjes daar omheen. Zeer gebruiksvriendelijk is wandelknooppunt.be.
Er is een gratis standaardaanbod maar wil je bijvoorbeeld jouw wandeling opslaan dan wordt gevraagd om je te registreren en uiteindelijk tegen betaling te abonneren. Je kan natuurlijk de cijfers ook gewoon noteren.
Van Aarschot tot Zutendaal
Als je liever gebruikmaakt van het aanbod uitgestippelde tochten, dan heb je heel veel opties.
Het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ (Lannoo) is een standaardwerk met 75 lusvormige parcours. Bij elke wandeling krijg je enkele referentiepunten en wetenswaardigheden over het wandelgebied.
Basis van het Groot Wandelboek is het rijke aanbod van wandeltochten die de provinciale toeristische diensten aanbieden. Het voordeel van de provinciale routes is dat ze gecontroleerd en aangepast worden.
Wij zetten nog een aantal toffe initiatieven op een rijtje:
- Ontdek het Brugse ommeland via de wandelroutes van westtoer.be.
- Wandel in Zutendaal maar passeer eerst via wandeleninlimburg.be.
- Wie wil uitwaaien op het platteland moet zeker eens landelijkegilden.be bezoeken.
- Wie zin heeft om op stap te gaan met Pascale Platel of Nic Balthazar kan terecht bij Walk Local.
- Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een wandeling van. Heb je de te gekke wandelingen al ontdekt?
Veel wandelplezier!
LEES OOK > 12 reisgidsen die je België van een andere kant laten zien
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 30/06/2021, laatste update op: 11/05/2023Tags: sporten, uitstap, wandelen met kinderen