Mijn tante wacht op een vervanghart. Dat maakt me ervan bewust hoe belangrijk donororganen zijn. Hoe kan ik duidelijk maken dat ik graag mijn organen zou doneren na mijn overlijden?
Organen doneren na overlijden
Iedereen die officieel in België woont, is in principe bij overlijden automatisch donor, tenzij je je daar vooraf uitdrukkelijk tegen hebt verzet.
Dat is de theorie, want in de praktijk vragen artsen de toestemming aan de familie als er geen ‘Verklaring voor orgaandonatie’ getekend is. Daardoor gaan er jammer genoeg veel organen voor transplantatie verloren.
Als je bereid bent om je organen af te staan is het belangrijk dat je directe familie weet hoe je erover denkt. Of beter nog: vul meteen een ‘Verklaring voor orgaandonatie’ in. Dat kan op verschillende manieren geregeld worden. Je kan ervoor terecht bij de dienst bevolking van je gemeente, maar ook je huisarts kan het in orde brengen. Of vul de verklaring online in via mijngezondheid.be.
LEES OOK > Stephanie kreeg nieuwe longen en een nieuw leven: ‘Gewoon kunnen leven, is heel speciaal’
Verschillende opties
De wet van februari 2020 laat verschillende keuzes toe. Geef je toestemming om organen weg te nemen om te transplanteren bij mensen die op een gezond orgaan wachten? Mogen ze weefsels en cellen gebruiken voor therapeutische doeleinden en bijvoorbeeld hartkleppen, aders, kraakbeen voor transplantatie nemen?
Andere opties zijn het wegnemen van menselijk lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek of voor innoverende therapieën (ontwikkelen van geneesmiddelen).
Je duidt aan waar je wel en niet toestemming voor geeft. Wil je niet dat organen of weefsel gebruikt worden na je dood, dan kan je je daar met hetzelfde formulier tegen verzetten of een vroegere verklaring herroepen. Meer info via beldonor.be of leif.be.
Dit artikel verscheen in februari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 15/02/2022, laatste update op: 21/03/2022Tags: gezondheid, uit de bond