Op vrijdag 14 februari heeft het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten samen met haar partners het startschot gegeven van de 15de Vlaamse Week tegen Pesten. Naar goede traditie beloont Tumult vzw, de drijvende kracht achter het Vlaams Netwerk, 10 scholen voor hun antipestbeleid met de ‘Pesten, dat kan niet’-prijs. Dit jaar gaat de hoofdprijs naar het Sint-Claracollege uit Arendonk.

Goud voor Sint-Claracollege

De secundaire school uit Arendonk zet duurzaam in op verbondenheid en veerkracht bij de leerlingen. Samen met leerlingen en ouders wordt actief strijd gevoerd tegen pestgedrag. Vooral de peerwerking springt in het oog: bemiddeling door leerlingen voor leerlingen.

Bovendien maakt het Sint-Claracollege werk van de evaluatie van dat antipestbeleid, en stuurt het bij waar nodig. Die inzet van het college wordt bekroond met een prijs van 2.500 euro.

Negen keer zilver

Negen andere scholen behalen zilver, en mogen elk 500 euro mee naar huis nemen: Centrumschool De Knipoog uit Tollembeek, Centrum voor Leren en Werken uit Antwerpen, Heilig Hart Lagere School uit Heverlee, BSBO De Passer uit Sint-Michiels, OLV-College Gerststraat uit Oostende, Sint-Jozefsinstituut uit Tielt, Tuinbouwschool uit Melle, VTS 3 BuSO uit Sint-Niklaas en de HEHAschool uit Dendermonde.

De tien laureaten krijgen niet alleen een mooi geldbedrag. Sint-Claracollege en de andere 9 scholen krijgen in de loop van de Week ook een bezoek van de infomobiel van Te Gek!? voor een workshop rond pesten.

Jeugdwerk en sportclubs

Het Vlaams Netwerk wil hulp bieden aan iedereen die strijdt tegen pesten. Niet alleen scholen, maar ook jeugdbewegingen en sportclubs krijgen ondersteuning om het thema bespreekbaar te maken en te werken aan een pestvrije omgeving.

Aan het eind van de Week tegen Pesten worden de laureaten bekendgemaakt van de wedstrijd voor de lokale jeugdverenigingen die zich onderscheiden met hun antipestbeleid.

STIP IT

De Week tegen Pesten is het bekendst om de STIP IT-campagne van Ketnet. Met vier stippen op je hand toon je dat je een vuist wil maken tegen pesterijen. Samen sterk, dat klinkt ook door in het aanstekelijke strijdlied.

Maar er staat nog heel wat op stapel. Meer informatie vind je op de website van het Vlaams Netwerk. Daar kan je trouwens het hele jaar door terecht voor interessante tips en inspiratie.

Meer lezen

De Gezinsbond is actief lid van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/02/2020

Tags: , ,