Wie de smartphone bovenhaalt in het gezelschap, krijgt het wel eens te horen. “Jullie zijn precies vergroeid met dat ding.” Ook grapjes over de lichaamshouding horen erbij: “Iedereen kijkt naar de grond en naar die smartphone, maar niet meer rond zich.” Licht overdreven misschien, maar… toch herkenbaar.

Meer en meer nemen mensen zich voor om hun smartphone bewuster te gebruiken of bepaalde sociale media voorgoed vaarwel te zeggen.

Weinig verwonderlijk als je de cijfers ziet:

  • 1 op 3 jongeren krijgt stress van de smartphone
  • 4 op 10 gebruikers vindt dat ze te veel met hun smartphone bezig zijn
  • 1 op 5 jongeren rapporteren dat ze door hun smartphone minder studeren en slapen

Kop op

De campagne ‘Kop op’ ondersteunt het idee om de smartphone bewuster te gebruiken. De naam zegt alles: kop op – met andere woorden: kijk op van je smartphone.

Een goede aanzet daartoe is een korte test van tien minuten die jou een ‘smartphoneprofiel’ geeft. Dat profiel toont aan welk soort gebruiker je bent: gebruik je de smartphone vooral voor het werk, om niets te missen of is het een geïntegreerd deel van je leven.

SURF NAAR  www.kopop.be om de test in te vullen. Bijkomende plus: je helpt er ook de wetenschap mee.

App meet gebruik

Naast de test lanceert Kop Op ook een app, MobileDNA voor Android. Deze app analyseert je smartphonegebruik en zet dat om in een ‘mobiel DNA’ met een diagnose. Wat betekent je aantal uren op sociale media, bijvoorbeeld. Wat zegt dat over jou?

Dan is het aan jou: ben je daar tevreden mee of niet? Indien niet, biedt de website ook tips aan om je smartphone bewuster te gebruiken. Je bent dan vrij om eruit te kiezen wat voor jou werkt of niet, afhankelijk van jouw situatie. Het effect van een smartphone is namelijk niet voor iedereen hetzelfde.

Gezin in evenwicht

De Gezinsbond steunt Kop Op omdat we merken dat mama’s en papa’s zoeken naar een balans. Een evenwicht tussen het gebruik van smartphone en internet, het gezinsleven en het werk. Dat je als gebruiker van een smartphone leert hoeveel tijd het allemaal kost én hoe je kan bijsturen, is voor ons belangrijk. Zo kunnen ouders immers het goede voorbeeld geven aan hun kinderen.

Digitalisering is niet weg te denken uit onze maatschappij en dat hoeft ook niet. Maar mensen moeten wel de handvaten krijgen om er bewust en verantwoord mee om te gaan. Daarom zetten we ook in op Veilig Online, waar ouders én kinderen kunnen leren wat de voornaamste to do’s (en to don’ts zijn) online, wat de risico’s zijn en wat ze eraan kunnen doen – zonder te moeten verbieden.

Lees hier meer over in artikels als:

 

Gepubliceerd op: 25/01/2018, laatste update op: 11/04/2018

Tags: , , ,