Als er iets is wat veel gezinnen de voorbije maanden herontdekt hebben, dan is het wel het opstellen van een weekmenu. Soms heerlijk gevarieerd met elke dag een andere kleur groente, soms drie dagen spaghetti uit de diepvriezer omdat het snel moet gaan. Is je inspiratie voor een nieuw weekmenu momenteel wat zoek? Zet dan eens het weekmenu van de Gezinsbond op de planning! We geven ook nog enkele tips om er zelf eentje samen te stellen.

Het weekmenu van de Gezinsbond

Dit kindvriendelijke weekmenu zit boordevol suggesties om gevarieerd, duurzaam én gezond te koken. Smakelijk!

  • Vogelnestjes in tomatensaus met gekookte aardappelen en salade: het volledige recept vind je hier.
  • Slasoep en zalmburgers met wortelstoemp: beide recepten vind je hier.
  • Vegetarische spaghetti en een seizoensfruitslaatje: beide recepten vind je hier.
  • Bloemkoolsoep en ovenschotel met vis en prei: beide recepten vind je hier.
  • Nasi goreng met spiegelei: het recept vind je hier.
  • Gevulde pitabroodjes: het recept vind je onderaan deze pagina.
  • Koninginnenhapje met oven geroosterde aardappeltjes en broccoli: het recept vind je hier.

Altijd welkom, deze inspiratie voor een lekker gezond broodbeleg: erwtenspread of bloemkoolspread.

LEES OOK > Hoe eten gezinnen: welke keuzes maken ze en waarom?

Zelf een weekmenu samenstellen? Let dan hierop!

Weekmenu van de Gezinsbond

Maak een goede planning

Vers koken vraagt niet altijd veel tijd, maar wel een goede planning. Een weekmenu opmaken is het begin, maar je kan daarin verder gaan natuurlijk.

Een ovenschotel de dag voordien klaarmaken, een grote pot spaghettisaus maken en invriezen, aardappelen en groenten samen garen in de oven, etc. Hiermee win je tijd voor een moment dat het iets drukker is in je gezin.

Koop volgens het seizoen

Want groenten en fruit bevatten wanneer ze geteeld zijn in het seizoen de meeste voedingsstoffen en ze zijn ook duurzamer. Buiten het seizoen vindt de kweek meestal in serres plaats of worden ze aangevoerd uit verre landen.

Veel producten worden toch het ganse jaar door aangeboden in de winkel en dat is natuurlijk verwarrend. Om te weten wat echt van dit seizoen is kan je deze kalender raadplegen. Ook voor de aankoop van vis kan je gebruik maken van een seizoenskalender.

Lokaal en/of korte keten

Lokaal kopen staat nu hoog op de agenda, ook voor je voedingswaren kan je dit toepassen. Via de korte keten haal je je aardappelen rechtstreeks bij een plaatselijke aardappelboer of je groenten en fruit in een zelfpluktuin. Tijdens de Zomer van de Korte Keten vinden heel wat activiteiten plaats die de korte keten promoten.

Voorkom voedselverspilling

Probeer hoeveelheden goed in te schatten, maak vooraf een boodschappenlijstje én hou je daar ook aan in de winkel. Ook ‘kettingkoken’ kan verspilling tegengaan. Zo wordt in het weekmenu de rest van de sla van maandag verwerkt tot een lekkere soep op dinsdag. Of je kan een beetje verse bloemkool opzij houden op donderdag om op zaterdag bloemkoolspread te maken…

Een restjesmaaltijd houden is zeker ook een goed idee. Of eet je overschotje van de avond voordien op als lunch, verrassend lekker!

Flexitariër word je zo

Een belangrijke aanbeveling in de voedingsdriehoek is de insteek ‘Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding’. In het weekmenu vind je hiervan een aantal voorbeelden zoals de vegetarische spreads of de vegetarische spaghetti.

Spontaan kiezen voor gezond? Geen evidentie!

Want de verleiding voor ongezonde voeding is overal. Gezinnen – en bij uitbreiding alle consumenten – worden dus op de proef gesteld. Het zou logisch zijn dat een gezonde, duurzame voedingskeuze voor de hand ligt in de winkel.

Maar dan moeten verse groenten en vooral seizoensgroenten en –fruit goed zichtbaar zijn en moeten etiketten vlot leesbaar zijn. En dat is nu niet altijd het geval.

De Gezinsbond wil dat dat verandert. We denken daarbij aan een verbod op reclame naar kinderen voor ongezonde voedingsproducten, striktere gezondheidsclaims, een taks op ongezonde producten, leesbare voedingsetiketten zoals de Nutri Score, …

Meer lezen over onze kindnorm in voeding? Dat kan hier.

LEES OOK > 7 maatregelen die helpen om gezonder te eten

Over ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’

Koken start met boodschappen doen. Hiervoor lopen we meestal langs bij onze plaatselijke supermarkt of winkel in de buurt. Je betaalt en ontvangt een kasticket.

Je kasticket zegt veel, maar niet alles. Het vertelt niet dat je geeft om het milieu, goede werkomstandigheden en een eerlijke prijs voor iedereen. Misschien vertelt je kasticket vooral dat je haast had. Dat je de weg niet vindt in het aanbod. Want ja… wat is duurzaam en wat niet?

Om het je iets makkelijker te maken probeert de beweging van consumenten/burgers ‘Ik ben meer dan mijn kasticket’ de supermarkt te stimuleren om van duurzame voeding de gewoonste zaak van de wereld te maken. Je hoeft niet te kiezen, het is duurzaam.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 28/07/2020

Tags: