Schoolkosten zijn een extra belasting voor het gezinsbudget. Ondanks de maximumfactuur, de schoolpremie en de schooltoelage blijven de kosten van kinderen op school oplopen. Van ruim 300 euro in de kleuterklas tot 400 à 500 euro in de kleuterklas, en 1000-1.700 euro in het secundair onderwijs. Scholen en ouders bezorgden ons tips om school minder duur te maken.
1) Kaftpapier
Voor al onze kinderen kopen we elk jaar dezelfde grote rollen kaftpapier, die veel goedkoper zijn dan de trendy merkenrollen. De wiskundeboeken krijgen een groene kleur, Frans gaat in het rood, Nederlands wordt blauw, wetenschappen in het bruin, …
Elk kind gebruikt dan nog een eigen stempel, sticker of foto om het boek herkenbaar te maken. Gevolg: we hebben altijd papier op voorraad, we geven heel wat minder geld uit en de kinderen willen niets anders meer: ze vinden hun boeken veel gemakkelijk terug.
2) Kringloopwinkel
In de kringloopwinkel vind je een ruime keuze aan boekentassen en rugzakken, amper gebruikt en zo goed als nieuw. Je pimpt de tas met studs, touwtjes, poppetjes of sleutelhangers en hebt een uniek exemplaar.
LEES OOK > Deze spullen kan je perfect tweedehands kopen voor je kind
3) Creatieve activiteiten
Kamperen in tenten op school, een pijl en boog maken zoals in de oudheid, zelf soep maken met groenten uit de schooltuin. Veel moet het allemaal niet kosten!
4) Dorpsklassen
We hebben met de ouderraad en leerkrachten van de school een dorpsklas uitgewerkt. We overnachten op school, doen verplaatsingen met de fiets of te voet en bezoeken plekjes in eigen dorp die kinderen vaak niet kennen. Een bedrijf in eigen dorp, de boer en bakker in de buurt, de oorlogsveteraan, de instrumentenbouwer … allemaal hebben ze boeiende verhalen te vertellen en voorwerpen te tonen en het kost bijna niets!
LEES OOK > De kost van onderwijs
5) Bos en barbecue
Waarom al die pretparkreizen? We zijn met de hele school gaan picknicken in het bos, de oudsten te voet, de kleinsten met de trein. We speelden een groot en leerrijk natuurspel en enkele ouders zorgden achteraf voor een barbecue. Kostprijs: 6 euro.
6) Hergebruik
Een natuureducatiecentrum deelde stickertjes met ‘diamanten’, symbool voor duurzaamheid, uit aan 800 kinderen die ze op hun schoolmateriaal moesten plakken. Elk kind dat het volgende schooljaar materiaal met een sticker hergebruikt, krijgt een attentie. De klas met de meeste hergebruikte ‘diamanten’ krijgt een verrassingsnamiddag aangeboden.
LEES OOK > Waarom een maximumfactuur in het secundair onderwijs?
7) Tweedehandsboekenverkoop
Jaarlijks houdt onze school bij het begin van het schooljaar een boekenverkoop. Leerlingen verkopen hun oude boeken door aan de leerlingen van het volgende schooljaar. Wij stellen een budget per boek op maar de leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor de afrekening ervan. Sommige leerlingen zijn echte verkopers. Die dag is onze speelplaats een gezellige markt. En waarom elk jaar nieuwe boeken aanschaffen als de oude nog hun diensten kunnen bewijzen?
8) Opvang
In plaats van mijn kinderen naar de voorschoolse opvang te sturen, breng ik ze naar de buurvrouw. Op andere momenten neem ik haar kinderen na schooltijd mee naar huis. Op die manier sparen we kosten voor opvang uit.
LEES OOK > Hoe maken we de kinderopvang toegankelijker voor iedereen?
9) Ouderlijke talenten
Onder de ouders schuilt er heel wat talent. Daarom hebben we als school beroep gedaan op de ouders voor onze talentendag. Een ouder gaf voetbalinstructie, een andere ouder ging creatief aan de slag met de kinderen. In plaats van die dure workshops, zagen we heel wat blije gezichten van kinderen én ouders op de speelplaats. Ook om de speelplaats op te frissen kunnen de werkkracht en expertise van ouders te pas komen.
10) Alternatieven bedenken
Als ouder kan je zelf ook meewerken aan minder duur onderwijs. Bespreek de ouderbijdragen met de ouderraad en/of zoek samen naar alternatieven voor dure uitstappen.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 27/08/2017, laatste update op: 23/02/2022Tags: budgettips, kind op school, schoolkosten, wat kost naar school gaan