België kennen we ondertussen wel. Of niet? Lees verder en ontdek alle boeken en gidsen die op je tricolore pad komen. Van Typisch Belgisch en bekende Belgen tot boeiende bestemmingen voor alle generaties.

Dwars door België

Vorig jaar volgden reportagemaker Arnaut Hauben en zijn kompanen het Grote Routepad 129 dat Brugge met Aarlen verbindt. Goed voor bijna 600 km bewegwijzerd wandelplezier dwars door België. Dat leverde een warme tv-reeks op en een praktische wandelgids (Pelckmans). Ideaal om je eigen land anders te ontdekken.

Fotograaf Stephan Vanfleteren kijkt voorbij de clichés in zijn klassieker ‘Belgicum’ en schetst het dagelijks leven binnen een sociale context.

Wie door toeristisch Brugge en Brussel slentert, kan niet naast de chocolade, wafels en bier kijken. In het Bierwandelboek België (Luster) verkennen we de ene brouwerij na de andere. Onze tip is een wandeling in de buurt van de abdij van Orval.

Voor meer reistips in eigen land is De Groene Reisgids België (Michelin, Lannoo) aangewezen. Voor de mooiste ‘Instagramproof’ plaatjes kan je terecht In ‘This must be Belgium’ (Lannoo).

Wie kinderen meeneemt op reis heeft een originele gids aan ‘Het boek voor ontdekkingsreizigers in België’ (Luster, dingenzoekers.be). Kristien In-‘t-Ven en Greetje Van Buggenhout bezochten 200 plekken in België en komen zo tot lijstjes als ‘de 5 fijnste plekken om je oma mee naartoe te nemen’, ‘de 4 heerlijkste hutten’ of ‘de 3 leukste blotevoetenpaden’. Ontdek Texture in Kortrijk en het Huis van Alijn in Gent als boeiende bestemmingen voor alle generaties.

LEES OOK > 12 reisgidsen die je België van een andere kant laten zien

Helden

‘De koers is van ons’ is de slogan van een bekende krant. Benno Wouters verzamelde met het oog op het Wereldkampioenschap wielrennen in België alle ‘Belgische regenbogen’ (Borgerhoff & Lamberigts).

Tot de Grootste Belgen behoort ongetwijfeld Eddy Merckx. Nog meer iconen vallen te ontdekken in ‘100 Belgian Icons’ (Luster, Engelstalig). ‘De Antwerpse zes’, de befaamde Belgische modeontwerpers, krijgen er het ongegeneerd gezelschap van de ‘voil jeanetten’ van Aalst.

Maar ook ‘grootmoeders’ worden tot de 100 iconen van België gerekend. ‘Grandmothers have a quite cool reputation in Belgium’, waarbij reisjournalist Denek Blyth in het bijzonder hun kookkunst prijst. Met knappe illustraties van Emma Verhagen.

Baksteen in de maag

Politiek is in België een puzzel die je nauwelijks uitgelegd krijgt. Met ‘De geschiedenis van België’ (Borgerhoff & Lamberigts) van columnist Lectrr kom je al een eind weg. Historicus-journalist Marc Reynebeau zorgt voor verhelderend commentaar.

In ‘Typisch Belgisch’ (Luster) verzamelt De Tijd-journalist Lukas Vanackcer met de nodige knipoogjes merkwaardige Belgische tradities. Zo is het bij ons helemaal ingeburgerd dat we een geboortekaartje versturen waarop een rekeningnummer staat vermeld (‘pamperrekening’).

Een ander fenomeen is de baksteen in de maag van de Belg. Aan ons huis bouwen we koterijen waar we onze ‘brol’ in bewaren. Bespaar ons van ‘Ugly Belgian Houses’ (uglybelgianhouses.com, Luster) maar ze bestaan. Blijkbaar verkoopt het boekje zelfs heel goed in het buitenland.

LEES OOK > Boek ‘Toen geluk nog heel gewoon was’: 100 jaar gezinsleven in Vlaanderen

Meester Magritte

Gelukkig scoren we ook nog anders over de landsgrenzen. Denk aan Meesters als Rubens, Bruegel en Van Eyck. Of Hergé met Kuifje en ROA die wereldwijd zwart-wit muurschilderingen van dieren maakt. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verzamelde Belgische en internationale toppers in het boek ‘Kunst van de 20ste & 21ste eeuw’ (Lannoo) waarin Magritte niet mocht ontbreken.

Bekend is zijn werk met daaronder de boodschap ‘Ceci n’est pas une pipe’. Een pijp als ultieme trofee voor een heerlijk absurd land. Weer of geen weer: alle dagen de reis waard!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/07/2021

Tags: