Voor de Week van de Opvoeding gingen twee redacteurs praten met een gezin. An Candaele ging langs bij Heidi en Kristof en hun kinderen Warre (14), Lieze (12,5) en Fran (9). Het hele interview is te lezen in De Bond, hier een selectie van enkele fragmenten. "We proberen elke avond samen te eten. De gsm's moeten weg en iedereen blijft zitten tot iedereen klaar is. Aan dat gezinsmoment houden we vast."

“Het gezinsleven is veel veranderd sinds de twee oudsten in het middelbaar zitten”, geven Heidi en Kristof toe. “Ze zijn veel weg voor hun hobby’s – Chiro, atletiek, dansles, muziekles, tekenacademie, vrienden – en wij hebben allebei een drukke job, dat vergt puzzelen.”

Gezinsmoment

‘s Avonds probeert het hele gezin samen te eten. “We schuiven met het uur van het avondeten volgens het programma van de kinderen en afhankelijk van wanneer Heidi thuiskomt. De kinderen moeten dan hun gsm wegleggen en aan tafel blijven tot iedereen klaar is.

Warre en Lieze zijn daar soms wat kribbig over, maar we houden aan dat gezinsmoment. Het is een gelegenheid om te horen wat ze op school meemaakten.”

Rustiger met één ouder

Dat loopt niet altijd perfect. “Ze durven mekaar al eens in de rede vallen en dan reageert wie aan het vertellen was kwaad ‘IK was aan het spreken’. Wij proberen het in goede banen te leiden. In een gezin leer je luisteren, je beurt afwachten en rekening houden met anderen.”

“We moeten wel bekennen dat het rustiger is aan tafel als er maar één van de ouders thuis is, dan heeft die alle aandacht voor de kinderen”, zegt Kristof. “Anders hebben ook wij net een werkdag achter de rug en willen we ervaringen onder elkaar uitwisselen. We pleiten dus schuldig voor de drukte.”

(Foto: Stefaan Beel)

Conflicten

Soms is het best gezellig aan tafel, andere keren gaat het er met die twee pubers wel eens luid aan toe. Dat vindt Heidi jammer voor Fran. “Toen de oudsten haar leeftijd hadden, waren er weinig conflicten, nu krijgt zij daar wel al mee te maken.

Warre verdraagt soms ook weinig van zijn jongste zus. Ze babbelt te veel of ‘je moet niet zo naar mij kijken!’

Ach, dat zijn pubers.”

Voor het slapen gaan

“Smartphones en tablets zijn meer dan ons lief is aanwezig in het gezin. Ze zijn in contact met hun vrienden, elk op hun eigen schermpje.

‘s Avonds moeten ze een half uur voor ze naar bed gaan hun gsm afzetten. En elke keer opnieuw is het: ‘nog twee minuutjes, we moeten nog afronden’. Terwijl ze weten dat het om negen uur uit moet zijn. We blijven erop hameren, opvoeden vergt veel geduld en doorzetting.”

Waarom? Daarom!

“Een zus van Kristof vindt dat wij veel met onze kinderen praten, uitleggen en argumenteren. Het klopt dat we altijd toelichten waarom iets mag of moet”, zegt Heidi. “Als ik moe ben en Fran me de oren van het hoofd vraagt, is het wel eens ‘daarom’ hoor”, nuanceert Kristof.

“We zeggen het hen als we moe zijn of een slechte dag hadden op het werk, ook dat is samenleven: weten dat het al eens minder gaat. Een ouder is ook maar een mens”, besluit Heidi.

 

Dit stuk is een bewerking van een artikel uit de Bond van 12 mei 2017. Het hele interview kan je daar lezen! De Bond is exclusief te lezen voor leden: op papier of digitaalDe Bond ontvangen je gratis als lid van De Gezinsbond. Benieuwd naar de vele andere voordelen? Klik hier.
Gepubliceerd op: 18/05/2017, laatste update op: 08/12/2017

Tags: , , , , , ,