In 2020 gingen we massaal telewerken. Onverwacht en zonder veel voorbereiding bracht dat een schokgolf teweeg in onze manier van werken én leven. Thuiswerk in tijden van corona: een uitdaging, maar gelukkig ook een leerproces.

Massaal thuiswerk was een groot experiment

Pompen of verzuipen, zo voelde het in veel huishoudens bij het begin van de lockdown. Keuken werd kantoor en berging werd videocallruimte. Tussendoor moest ook nog even voor de kinderen gezorgd worden.

Meer dan zes op tien Belgen werkten tijdens de lockdown grotendeels of volledig thuis. Voordien was dat slechts twee op tien, en was thuiswerk eerder de uitzondering dan de regel.

‘Het was inderdaad een groot experiment waarin zowel werkgevers als werknemers ondergedompeld werden’, bevestigt Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent.

Voorzichtig optimistisch

‘In maart deed ik samen met onderzoekers Louis Lippens, Eline Moens, Philippe Sterkens en Johannes Weytjens een bevraging bij duizenden Vlamingen over de impact van de coronacrisis op onze job. Daar waren de resultaten wat telewerk betreft toch wel optimistisch.

De kijk op telewerken is bij 1 op 2 van de bevraagden positiever geworden tijdens de coronacrisis, bij werknemers, maar ook bij werkgevers. 2 op 3 telewerkers zijn best tevreden met de nieuwe werksituatie.

In gezinnen met kinderen of waar de ouders inwonen, was er wel minder tevredenheid met het verhoogde telewerk. Daar was het uiteraard allemaal ook minder evident om alles te organiseren.’

LEES OOK > Thuiswerken met baby, peuter of kleuter: onze tips

Voordelen en nadelen

Naar alle verwachting zullen ook na de coronacrisis meer mensen sporadisch of regelmatig werken van thuis. En daar zijn zeker voordelen aan verbonden. Meer vrijheid en minder tijdverlies door files of woon-werkverkeer zijn misschien wel de grootste.

Nadelen zijn dan weer dat online vergaderen vermoeiender lijkt dan verwacht, dat grenzen tussen werk en privé vervagen, dat er minder sociaal contact is en er ook meer geïnvesteerd moet worden in de band met collega’s en verbondenheid met de werkgever.

‘Telewerken is een leerproces’, legt professor Baert uit. ‘Durf fouten maken en heb vertrouwen dat je erin kan groeien. Denk niet dat het je nooit zal lukken.’

Thuiswerktips

Hoe pakken we dat nu goed aan, dat telewerk? Er zijn mensen die door thuiswerk minder werk gedaan krijgen en er zijn er die juist meer werken dan normaal. Welk type je ook bent, het is heel erg belangrijk erover te waken dat je werk je dagen niet overheerst, en dat de grens tussen werk en privé niet vervaagt.

‘Telewerk betekent niet noodzakelijk dat je voortdurend met je mailbox open moet werken. Je hoeft niet elke mail meteen beantwoorden. Ben je productiever als je twee uur offline werkt en ziet de baas dat je resultaten boekt, dan is dat oké’, vertelt professor Baert.

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Contact met je collega’s en werkgever blijft belangrijk

Je dag starten zoals een normale werkdag met een frisse douche en dezelfde routines zal de productiviteit alleen maar verhogen. Zoek ook een werkplek in huis waar je het speelgoed van de kinderen of je overvolle wasmand niet ziet liggen. Afleiding is inefficiënt.

Vergeet zeker ook je collega’s niet. ‘Blijf ook vanop afstand investeren in het contact met collega’s en werkgever’, vult professor Baert aan. ‘Zorg dat je professioneel niet geïsoleerd raakt. Stuur collega’s desnoods een mailtje om eens af te spreken om even bij te babbelen.’

Denk tenslotte ook aan je energiebronnen. Je laptop dichtklappen en elke dag meteen aan de avondrush beginnen is geen goed idee. ‘Plan ook sport in, afspraakjes met vrienden of een wandeling. Ga op zoek naar dingen die je energie geven en maak ook daar tijd voor.’

Een ingewikkelde puzzel?

Is de puzzel om werk en opvang van de kinderen te combineren nog steeds te ingewikkeld? Dan kan ouderschapsverlof of tijdskrediet een oplossing bieden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 03/09/2020, laatste update op: 19/05/2022

Tags: ,