geen wekker meer nodig, baby's 11 maand, baby's en vaders, wat kost een baby

Dagboek Odin, 9 maand: “Met jou hebben we geen wekker meer nodig”

Lieve Odin,

Bij deze in jouw naam een excuus aan onze onderburen. Omdat onze chauffageketel het begeven heeft, wonen we even op een appartementje in het centrum. En dat is iets gehoriger dan ons huis. Vandaar vermoeden we dat onze tijdelijke buren nu ook helemaal mee zijn met jouw slaapgewoonten. Bij jouw hebben we geen wekker meer nodig.

Geen wekker nodig

Hoewel het woord ‘slaap’ in die samenstelling ook niet overschat mag worden. Je bent niet de baby die na z’n laatste flesje melk rustig in slaap valt tot aan het ontbijt.

Integendeel.

Je in slaap krijgen, is een formule die we voorlopig nog niet helemaal naar onze hand hebben gezet. Flesje, boertje, wat wandelen, wakker in bed leggen, even weggaan, terugkomen, aaike geven, liedje zingen … Het lukt, maar het kost tijd.

En ook ‘s nachts slaap je nog niet als een blok. Tutje kwijt staat gelijk aan klaarwakker. Heb je een krampje, dan herinner je ons eraan dat je stembanden hebt. (Het zijn er maar twee, maar ze wérken.) We zien het intussen als een handigheidje: een wekker hebben we voorlopig niet nodig. De dagen dat jij ons niet wekte vòòr onze wekker zijn op geen hand te tellen.

Afgesproken met broer

Vandaar dus dat we stomverbaasd zijn als je plots, en zonder enige waarschuwing, in slaap valt op het ververskussen. Ik ben elders in huis bezig, tot ik je moeder zo luid als ze kan, hoor fluisteren dat ik “MOET – KOMEN – KIJKEN”. Een unicum, dames en heren, het kind is ter plekke in slaap gevallen.

Intussen komt je broer dagelijks al slapend van school thuis. Hopelijk steken jullie snel wat van elkaar op, want jullie zijn werkelijk een topteam. Jij bent de eerste naar wie hij vraagt als hij wakker wordt. En jij wordt wild als je hem ziet. Aandoenlijk.

Eerste carnaval

Even aandoenlijk: je allereerste carnavalsoutfit in de crèche. Zwarte broek, rood T-shirt met stipjes. Kortom, je bent het mooiste lieveheersbeestje van het land. Je broer is trouwens een prachtige prinses in een roze prinsessenkleed. (Die combinatie moeten we volgend jaar misschien iets beter op elkaar afstemmen.)

Ondertussen onderneem je wilde pogingen tot kruipen. Hier en daar gaat het een centimetertje vooruit, maar echt schot komt er nog niet in de zaak.

Brabbelen daarentegen doe je wel, tegen alles en iedereen. Kleine woordjes, af en toe een lachje. Daarmee pak je iedereen in. En zo doe je ons die nachtelijke wandelingen overdag meteen vergeten.

Tot gauw,

je papa

 

Het dagboek van Odin verscheen in het gratis tijdschrift Brieven aan Jonge Ouders, vol tips en informatie voor kersverse ouders. Andere dagboeken kan je hier lezen.

 

Blijf op de hoogte!

Gepubliceerd op: 21/11/2017

Tags: , ,