Lieve Odin,

Geen wekker nodig

Bij deze in jouw naam een excuus aan onze onderburen. Omdat onze chauffageketel het begeven heeft, wonen we even op een appartementje in het centrum. En dat is iets gehoriger dan ons huis. Vandaar vermoeden we dat onze tijdelijke buren nu ook helemaal mee zijn met jouw slaapgewoonten. Bij jou hebben we geen wekker meer nodig.

Hoewel het woord ‘slaap’ in die samenstelling ook niet overschat mag worden. Je bent niet de baby die na z’n laatste flesje melk rustig in slaap valt tot aan het ontbijt.

Integendeel.

Je in slaap krijgen, is een formule die we voorlopig nog niet helemaal naar onze hand hebben gezet. Flesje, boertje, wat wandelen, wakker in bed leggen, even weggaan, terugkomen, aaike geven, liedje zingen … Het lukt, maar het kost tijd.

En ook ’s nachts slaap je nog niet als een blok. Tutje kwijt staat gelijk aan klaarwakker. Heb je een krampje, dan herinner je ons eraan dat je stembanden hebt. (Het zijn er maar twee, maar ze wérken.) We zien het intussen als een handigheidje: een wekker hebben we voorlopig niet nodig. De dagen dat jij ons niet wekte vòòr onze wekker zijn op geen hand te tellen.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Afgesproken met broer

Vandaar dus dat we stomverbaasd zijn als je plots, en zonder enige waarschuwing, in slaap valt op het ververskussen. Ik ben elders in huis bezig, tot ik je moeder zo luid als ze kan, hoor fluisteren dat ik ‘MOET – KOMEN – KIJKEN’. Een unicum, dames en heren, het kind is ter plekke in slaap gevallen.

Intussen komt je broer dagelijks al slapend van school thuis. Hopelijk steken jullie snel wat van elkaar op, want jullie zijn werkelijk een topteam. Jij bent de eerste naar wie hij vraagt als hij wakker wordt. En jij wordt wild als je hem ziet. Aandoenlijk.

Eerste carnaval

Even aandoenlijk: je allereerste carnavalsoutfit in de crèche. Zwarte broek, rood T-shirt met stipjes. Kortom, je bent het mooiste lieveheersbeestje van het land. Je broer is trouwens een prachtige prinses in een roze prinsessenkleed. (Die combinatie moeten we volgend jaar misschien iets beter op elkaar afstemmen.)

Ondertussen onderneem je wilde pogingen tot kruipen. Hier en daar gaat het een centimetertje vooruit, maar echt schot komt er nog niet in de zaak.

Brabbelen daarentegen doe je wel, tegen alles en iedereen. Kleine woordjes, af en toe een lachje. Daarmee pak je iedereen in. En zo doe je ons die nachtelijke wandelingen overdag meteen vergeten.

LEES OOK > Baby leert praten: dit kan ie na een jaar

Tot gauw,

je papa

Het dagboek van Odin is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox

Gepubliceerd op: 19/08/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , ,