Kersverse moeders kijken er reikhalzend naar uit: het moment waarop hun baby doorslaapt en ze eindelijk verlost zijn van die nachtvoedingen. Maar nu blijkt dat die wel degelijk hun nut én hun reden hebben. De melk die je ’s nachts geeft, zorgt er namelijk voor dat je kindje beter slaapt.

Het is al lang bewezen dat borstvoeding geven goed is voor de immuniteit van je baby. Dankzij een uniek en ingenieus systeem van antistoffen en vetstoffen krijgt je baby met de moedermelk alles binnen om een evenwichtige groei door te maken. Borstvoeding wordt gestimuleerd en veel moeders kiezen voor deze natuurlijke manier van voeden.

Nachtmelk = slaapmelkje

Wat veel moeders echter niet weten, is dat de samenstelling van de moedermelk door de dag heen verandert. Als je een mama bent die de hele dag en nacht door voedt, is het jou misschien nog niet opgevallen, omdat je het zo gewend bent. Maar als je een mama bent die afkolft en de melk van ’s morgens pas ’s avonds aan de baby geeft, zal deze kennis je misschien op andere gedachten brengen.

Kalmerende middelen in de moedermelk

Voor pasgeboren baby’s is er geen verschil tussen dag en nacht. Ze moeten de klok rond worden gevoed. Een echt slaappatroon ontwikkelt zich pas na enkele maanden.

Uit onderzoek van de Spaanse professor Christina Sánchez blijkt nu dat de samenstelling van moedermelk geoptimaliseerd is om baby’s die borstvoeding krijgen ’s nachts te doen slapen.

De nachtelijke moedermelk bevat meer ‘kalmerende’ elementen dan de variant van overdag. Met andere woorden: dankzij borstmelk weten baby’s wanneer het dag is en wanneer nacht. Als je overdag kolft om de melk ’s nachts te kunnen geven, zal je kindje minder goed slapen.

LEES OOK > Mama zijn: 5 verschillen tussen voornemens en realiteit

De klok rond voeden is beter

Het zit zo: de chemische bestanddelen die zorgen voor een slaperig gevoel en die van nature voorkomen in moedermelk, de zogenaamde nucleotiden, bereiken hun hoogste concentratie in de melk die je ’s nachts produceert.

Deze nucleotiden waren eerder al gevonden in moedermelk. Wetenschappers zagen toen dat de concentratie steeg in de eerste weken na de geboorte. Dat wees erop dat ze een belangrijke rol spelen in de aanmaak van weefsel. Maar nu blijkt dat ze ook baby’s in slaap wiegen!

Volgens professor Sànchez is het dus beter om de klok rond te voeden dan te kolven, de melk op te slaan en de ‘dagmelk’ pas ’s nachts te geven. Ze vergelijkt het met het drinken van een kop koffie voor je gaat slapen.

Wat met flesvoeding?

Maar wat dan met mama’s die kiezen voor flesvoeding? Eerdere studies toonden namelijk al aan dat zuigelingen die met flesvoeding worden gevoed, minder snel doorslapen.

Daar heeft professor Sánchez’ team misschien een oplossing voor. Sanchez’ collega, Javier Cubero, onderzocht of er slaapverwekkende nucleotiden kunnen worden toegevoegd aan flesvoeding.

In een aparte studie creërden Sánchez en Cubero een ‘nachtmelk’ door nucleotiden toe te voegen aan poedermelk. Zuigelingen die deze melk tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens kregen, vielen sneller in slaap en sliepen langer dan wanneer ze de hele tijd standaardmelk dronken.

Een lange, wetenschappelijke uitleg om aan te tonen dat nachtelijke voedingen wel degelijk hun nut hebben én de ontwikkeling van het slaappatroon van je kindje juist stimuleren in plaats van het in de war te sturen. Het is dus goed als je baby ’s nachts wakker wordt om te drinken. Onthoud dit voor de volgende keer dat je wakker wordt gemaakt voor een maaltijd!

LEES OOK > Langer borstvoeding geven met deze 7 tips

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/11/2019, laatste update op: 10/02/2022

Tags: ,