Opgroeien. Het is iets waar we allemaal door moeten. Het gaat gepaard met geworstel en gedoe, met verwarring en onzekerheid. En zeker vandaag. Want corona maakt het jongeren mentaal nog moeilijker.

Een onderzoek van de UGent toonde het tijdens de eerste lockdown al aan: van alle leeftijdsgroepen hebben studenten het meest last van de coronamaatregelen. Ze ervaren meer angst, stress en zelfs depressies.

Een hels jaar om jong te zijn

Denk eens terug aan je eigen tienertijd en prille twintiger jaren, en aan de pijn die er bij dat opgroeien kon zijn. En stel je voor dat je door een vuil virus verplicht wordt om quasi continu thuis te zitten. Voortdurend opgescheept met je ouders, de mensen van wie je in die levensfase toch liefst wat meer afstand neemt.

Je vrienden, de mensen die op dat moment de belangrijkste zijn voor jou, mag je nauwelijks of niet zien. En ja, je kunt bellen en chatten, maar je kunt geen stapje in de wereld zetten. En net dat is wat je als jong mens moet doen: volop die wereld ontdekken.

‘Tof dat we kunnen chatten en zo, maar eerlijk… het is toch niet helemaal hetzelfde, hè? Ik kan mijn vriendinnen niet knuffelen of vastpakken. Ook de sfeer van afspreken in groep mis ik. Een videochat mist toch warmte en gezelligheid. Daar verlang ik momenteel verschrikkelijk naar.’ – Vika

Op de koop toe vallen ook heel wat hobby’s en dus uitlaatkleppen weg. Want jeugdbewegingen, sportclubs en muziekscholen blijven dicht.

LEES OOK > Kerst en Nieuwjaar tijdens corona: zo maak je het toch gezellig

Praten helpt

Rode Neuzen Dag zet zich al jaren in om mentale problemen bij jongeren bespreekbaar te maken. Om het taboe te doorbreken en de boodschap de wereld in te sturen dat het doodnormaal is dat je af en toe doodongelukkig bent.

Maar ook dat het belangrijk is om er niet mee te blijven zitten. Om erover te praten. Want dat helpt echt.

En ja, er zijn al heel wat knappe initiatieven voor jongeren waar ze terecht kunnen met hun problemen, maar niet alle jongeren kennen die kanalen. Je vindt ze allemaal proper gebundeld op WATWAT.be.

Wat? WAT WAT!

Dus voor ouders die jonge mensen in huis hebben: stuur hen zeker de link door. Print het lijstje desnoods uit en leg het op hun kamer. Of plak het aan de binnenkant van de wc-deur. Of aan het scherm van de PlayStation. Als ze het maar vinden.

‘Ik ben altijd degene bij wie vrienden aankloppen als ze het moeilijk hebben. De vrolijke van de bende, de gast die naar je luistert en je weer op weg helpt.

Maar de voorbije maanden kon ik dat niet meer. Gewoon omdat ik zelf met een hoop problemen zat waarvoor ik geen oplossing vond.

En hoewel ik tegen iedereen zeg: “Allez, zeg eens wat er is? Wat ligt er op je lever?”, heb ik er zelf heel lang over gedaan om mijn hart te luchten bij iemand.

Ik had het veel sneller moeten doen, want ik voelde me na dat gesprek tien kilo lichter.’ – Abel

Muziek maakt sterker

Corona maakt het jongeren mentaal dus nog een pak lastiger, want ze zitten gewoonweg vaker alleen. Naast praten is er gelukkig nog een andere uitlaatklep die altijd mogelijk blijft, om het even welke maatregelen er gelden.

Muziek.

Want muziek maakt niet alleen emoties los, het verzet ook je zinnen én het maakt je sterker. Tijdens de Telefacts-uitzending op 1 december namen wetenschappers ook die stelling in: muziek kan effectief helpen bij mentale problemen.

‘Of het ook levens kan redden? Ik denk het wel. Natuurlijk, muziek is geen medicijn in letterlijke zin. Hoewel sommige mensen zeggen dat muziek ook wel een soort van drug kan zijn, omdat het verslavend is. Maar verslavend is hier het verkeerde woord.

Je wordt geen ‘slaaf’, je wordt juist ‘meester’. Door muziek kan je je emoties voor een stuk controleren.’ – Marc Leman, professor musicologie UGent

#shareyoursong

De mensen van Rode Neuzen Dag hebben oren naar deze boodschap, en willen jongeren dit jaar via muziek een hart onder de riem steken.

De artiesten van Liefde voor Muziek deden een aantal weken geleden een oproep om liedjes te delen die je kracht geven of waar je steun in vindt, en op die manier jonge mensen te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan.

Samen rood op 4 december

Rode Neuzen Dag moet het dit jaar stellen zonder neuzenverkoop, spectaculair sportpaleisconcert of slotshow dit jaar, maar de goeddoelactie roept alle Vlamingen op om 4 december iets roods aan te trekken en zo Vlaanderen rood te kleuren. Om ook in dit helse coronajaar aandacht te tonen voor de mentale gezondheid van jongeren.

Qmusic, VTM en HLN.be zenden op Rode Neuzen Dag 10 uur lang de live radioshow ‘ShareYourSong’ uit. De crème de la crème van de Vlaamse muziekwereld passeert samen met een aantal internationale artiesten de revue om zoveel mogelijk nummers te spelen die gedeeld werden met #ShareYourSong live.

Ik dans dus op 4 december in mijn rode pyjama op Dancing Queen van ABBA. En jij?

LEES OOK > Stress voor de examens van je tieners? 8 tips voor ouders

Corona maakt het jongeren mentaal bijzonder lastig dit jaar. En ook voor ouders en jongere kinderen is het zoeken, aanpassen en aanvaarden. In ons dossier Je gezinsleven in de coronacrisis vind je meer artikels, verhalen en tips.

Ons magazine BOTsing is bedoeld voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTSING gratis. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/12/2020, laatste update op: 07/12/2020

Tags: , ,