Veel kinderen en jongeren in Vlaanderen zijn trots lid van een jeugdbeweging. En terecht, want jeugdbewegingen zijn een feest. Wij geven je hier alvast acht redenen waarom dat zo is.

1) Spelen is belangrijk

Stilzitten, sommen maken, hele stapels boeken lezen, met zware boekentassen sleuren … We zouden soms vergeten dat spelen een van de belangrijkste dingen is die kinderen kunnen doen.

In de jeugdbeweging vertrekt bijna alles vanuit een spel. Tijdens het spelen kunnen kinderen zich uitleven en zijn ze in beweging – goed voor de gezondheid – en leren ze beslissingen nemen en oplossingen vinden op andere manieren dan in de klas. En met wat geluk komen je kinderen lekker moe weer thuis, klaar voor een nieuwe schoolweek, met hun hoofd en lijf in evenwicht.

2) Buiten

Denk jij ook wel eens dat je kinderen veel te gemakkelijk aan een of ander scherm gekluisterd zitten? Jeugdbewegingen trekken voor hun activiteiten zo vaak en zo veel mogelijk naar buiten, en dan nog liefst naar een park, een bos of het veld: een gezond tegengif voor zoveel rondhangen in de digitale wereld.

LEES OOK > 6 voordelen van buiten spelen

3) Nieuwe vrienden

Hun klasgenoten zien ze bijna dagelijks, maar in de jeugdbeweging krijgt je kind de kans om een heel nieuwe groep leeftijdsgenoten te leren kennen. Waarschijnlijk ken je voorbeelden in je omgeving, of ben je er zelf één: vriendschappen die gesmeed worden in de jeugdbeweging gaan soms een leven lang mee.

4) Eens goed vuil

Het is niet de bedoeling dat alle propere kleren die je voor je kind waste en streek na een uur alweer vol vlekken zitten. Maar we kunnen ook té bang worden voor vuil. Buiten spelen en vuil worden is goed voor de natuurlijke weerstand van je kind. En wat is er nu leuker dan door de modder rennen, in het zand graven of een duik nemen naar de bal in het gras?

Kinderen die vuil terugkomen van een middagje jeugdbeweging hebben écht gespeeld, en daar kan je als ouder alleen maar blij mee zijn. Houd gewoon hun oudste schoenen en de broek met gaten apart voor dat moment.

LEES OOK > Waarom ik mijn kind blootvoets in de plassen laat springen

5) Sociaal vaardig

De jeugdbeweging is een groepsgebeuren bij uitstek, en dus ook een speels bad in sociale vaardigheden. Kinderen leren er samenwerken, naar elkaar luisteren en elkaar respecteren, want in een groep tref je altijd zeer verschillende karakters en temperamenten.

Is je kind nogal verlegen, niet super sociaal of heeft het wat meer nood aan een prikkelarme omgeving? Misschien moet er dan een stevige drempel overwonnen worden, of is de jeugdbeweging na een drukke schoolweek gewoon net iets te veel van het goede. Maar eens gaan proeven van de sfeer op een startdag kan nooit kwaad – wie weet valt het juist reuze mee.

6) Creativiteit en verantwoordelijkheid

In de jeugdbeweging wordt volop beroep gedaan op de creativiteit van kinderen en jongeren tijdens de vele, afwisselende activiteiten. Maar ze leren er ook verantwoordelijkheid nemen, voor zichzelf én anderen.

Dat geldt voor alle leden van een jeugdbeweging, maar bij uitstek voor de oudere jongeren die zich inzetten in de leiding. Organiseren, plannen én uitvoeren, met oog voor ieders plezier en veiligheid: als leider bij een jeugdbeweging heb je een paar waardevolle levenslessen mee vanaf jonge leeftijd.

7) Meer dan wat oppervlakkige spelletjes spelen

De meeste jeugdbewegingen vertrekken vanuit een welbepaald beeld op de mens en de jongere (en de samenleving, het milieu…) en dragen een reeks daar bij aansluitende waarden hoog in het vaandel. Verbondenheid, persoonlijke ontplooiing, creativiteit, verantwoordelijkheidszin, eerlijkheid… Er wordt bij de jeugdbeweging veel meer gedaan dan alleen maar spelletjes gespeeld.

8) Voor elk wat wils

In de meeste jeugdbewegingen vormen spelen en elkaar ontmoeten de basis van alle activiteiten, en een aantal kerngedachten zie je beslist terugkomen. Maar er zijn ook verschillen en andere accenten in de benadering van de verschillende groeperingen. Sommige jeugdbewegingen vertrekken zelfs uitgesproken vanuit een bepaald thema (Rode Kruis, milieu, LGBT…).

LEES OOK > Een hobby voor je kind? Zo maak je goede keuzes én hou je het plezant

De volgende Nederlandstalige jeugdbewegingskoepels vind je in Vlaanderen en Brussel:

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/10/2017, laatste update op: 07/07/2022

Tags: , , ,