bool(false)

Verjaren is voor een kind nog altijd heel speciaal. Ze dragen nog niet de lasten mee van de volwassenen én bij een jaar ouder horen meestal ook meer vrijheden, zoals later gaan slapen of met vrienden naar de stad. En taart en cadeaus! Maar wat geef je nu eigenlijk: geld of een cadeau?

Het is dé vraag die altijd opnieuw opduikt, zeker als een kind de puberteit nadert of als het kind er zelf om vraagt. Centjes om eindelijk die tablet/brommer/playstation te kopen die hij nu al ‘zoooo lang’ wil hebben. Maar een cadeau geven voelt zoveel echter, leuker, spannender.

Verjaardagstraditie

Het is zelfs bijna een echte verjaardagstraditie, die wissel van cadeau naar geld, en het is nog een goede ook. Het leert spaargedrag aan en maakt dat kinderen leren keuzes maken. Tegelijk beseffen ze beter de waarde van een product en heb je (iets) meer kans dat ze er meer zorg voor dragen.

De vraag blijft natuurlijk of de centen voor dat doel zullen worden gebruikt. Dat is een hinderpaal bij de overschakeling van een cadeau naar verjaardagsgeld. De leeftijd en het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind of toezicht van de ouders kunnen hier wel een rol in spelen, net als spaarplatformen zoals Yongo, waar je een doel kan opzetten en het geld voor dat doel kan vastgezet worden.

Niet enkel voor tieners

Maar de vraag ‘geld of een cadeau’ is niet meer beperkt tot tieners. Ook voor baby’s en kleuters wordt de vraag gesteld. Speelgoed is er immers vaak in overvloed en zowel ouders als grootouders proberen dat in te perken.

Ook dan kan een centje voor een groter cadeau, een bijdrage in kledij of een uitstap erg gewaardeerd zijn.

Bovendien is het handig voor oudere familieleden die niet zo goed te been zijn: ze kunnen aan iets bijdragen zonder dat ze de trip naar een speelgoed- of kledijwinkel moeten maken!

Wat doen?

Kortom: er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag of je nu beter geld of een cadeau geeft. De leeftijd en de persoonlijkheid van het kind spelen een rol.

Maakt het kind nog altijd ellenlange verlanglijsten met uit speelgoedkaternen uitgeknipte prentjes, dan is een cadeau zeker gewaardeerd. Droomt het eerder van iets specifiek, dan is een financiële bijdrage minstens zo gewaardeerd.

Weet je het echt niet, dan is er maar één goede bron: de ouders.

Met financiële opvoeding kan je niet vroeg genoeg beginnen. Lees er ook over in deze artikels:

Voor de Gezinsbond is het belangrijk om te zorgen dat het gezinsinkomen correct belast wordt en dat mensen weten waar we aan toe zijn. De Studiedienst werkte daarvoor verschillende standpunten uit en zet ook in op een onderhoudsgeldcalculator, zodat onderhoudsgelden bij een echtscheiding correct worden berekend.
Gezinnen hebben nooit gedaan en de Gezinsbond ook niet. Word lid en steun onze werking! De prachtige ledenvoordelen krijg je er zomaar bij!

Tags: ,