Verjaren is voor een kind nog altijd heel speciaal. Ze dragen nog niet de lasten mee van de volwassenen én bij een jaar ouder horen meestal ook meer vrijheden, zoals later gaan slapen of met vrienden naar de stad. En taart en cadeaus! Maar wat geef je nu eigenlijk: geld of een cadeau?

Het is dé vraag die altijd opnieuw opduikt, zeker als een kind de puberteit nadert of als het kind er zelf om vraagt. Centjes om eindelijk die tablet/brommer/playstation te kopen die hij nu al ‘zoooo lang’ wil hebben. Maar een cadeau geven voelt zoveel echter, leuker, spannender.

Verjaardagstraditie

Het is zelfs bijna een echte verjaardagstraditie, die wissel van cadeau naar geld, en het is nog een goede ook. Het leert spaargedrag aan en maakt dat kinderen leren keuzes maken. Tegelijk beseffen ze beter de waarde van een product en heb je (iets) meer kans dat ze er meer zorg voor dragen.

De vraag blijft natuurlijk of de centen voor dat doel zullen worden gebruikt. Dat is een hinderpaal bij de overschakeling van een cadeau naar verjaardagsgeld. De leeftijd en het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind of toezicht van de ouders kunnen hier wel een rol in spelen, net als spaarplatformen zoals Yongo, waar je een doel kan opzetten en het geld voor dat doel kan vastgezet worden.

LEES OOK > Wat kinderen leren als ze zakgeld krijgen

Niet enkel voor tieners

Maar de vraag ‘geld of een cadeau’ is niet meer beperkt tot tieners. Ook voor baby’s en kleuters wordt de vraag gesteld. Speelgoed is er immers vaak in overvloed en zowel ouders als grootouders proberen dat in te perken.

Ook dan kan een centje voor een groter cadeau, een bijdrage in kledij of een uitstap erg gewaardeerd zijn.

Bovendien is het handig voor oudere familieleden die niet zo goed te been zijn: ze kunnen aan iets bijdragen zonder dat ze de trip naar een speelgoed- of kledijwinkel moeten maken!

Wat doen?

Kortom: er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag of je nu beter geld of een cadeau geeft. De leeftijd en de persoonlijkheid van het kind spelen een rol.

Maakt het kind nog altijd ellenlange verlanglijsten met uit speelgoedkaternen uitgeknipte prentjes, dan is een cadeau zeker gewaardeerd. Droomt het eerder van iets specifiek, dan is een financiële bijdrage minstens zo gewaardeerd.

Weet je het echt niet, dan is er maar één goede bron: de ouders.

Met financiële opvoeding kan je niet vroeg genoeg beginnen.

LEES OOK > Kinderen laten meesparen voor grote uitgaven is deel van financiële opvoeding

Ledenvoordeel Gezinsbond

sparen voor je kind

Gezinsbond en Yongo slaan de handen in elkaar. Onze leden die de code ‘gezin’ gebruiken, krijgen bij Yongo 20 euro op de lange termijn, en vanaf de 13de maand onder bepaalde voorwaarden een gratis overlijdensdekking ter waarde van 1000 euro, gestort op een geblokkeerde rekening (met een maximum van 3000 euro per ouder). Lees meer op deze pagina.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/12/2017, laatste update op: 11/03/2022

Tags: ,