Slapen is belangrijk en genoeg slapen is nog belangrijker. Een manier om te zorgen dat kinderen voldoende uren in dromenland vertoeven, is streng te zijn over bedtijd. Dat blijkt uit Canadees onderzoek bij 1.622 ouders met minstens één kind tussen 5 en 17 jaar.

Kinderen die door hun ouders verplicht worden te gaan slapen, hebben 59 procent meer kans om het minimum aantal uren te slapen dan kinderen van ouders die dat niet doen. Kinderen voldoende slapen

Ouders die hun kinderen gewoon ‘herinneren’ dat het tijd is om te gaan slapen zijn eraan voor de moeite. Die kinderen hebben 71 procent minder kans om het genoeg te slapen.

Slaaprichtlijn

Volgens Canadese richtlijnen moeten kinderen van 5 tot 13 jaar 9 à 11 uur per nacht slapen, tieners van 14 tot 17 jaar zouden tussen acht en tien uur moeten slapen. Dat is een gelijkaardige richtlijn als bij ons.

LEES OOK > Genoeg slapen op élke leeftijd: de 5 basisregels

Weekend

Opvallende vaststelling: het afdwingen had enkel een positief effect tijdens de week, niet in het weekend. Hoe de ouders het ook aanpakten, tijdens het weekend sliepen kinderen over het algemeen minder.

Impact van leeftijd

Niet alleen de ouders, ook de de leeftijd van het kind voorspelt of ze de slaaplimiet halen. Tussen vijf en elf jaar steeg de kans dat kinderen voldoende sliepen, om bij het begin van de tienertijd weer af te nemen.

In totaal sliepen 68 tot 93 procent van de Canadese kinderen uit de studie de aanbevolen uurtjes. In het weekend zakt dat naar 49 tot 86 procent.

LEES OOK > 5 dingen die je niét moet doen voor je kind gaat slapen

Reden?

Sorry voor wie tips zoekt: hoé die ouders de regels (met succes) afdwongen, werd helaas niet vermeld. Ook werd niet onderzocht waarom de ouders voor die aanpak kozen. Het is mogelijk dat de slaapbehoefte van het kind de aanpak van de ouders heeft (mee-)bepaald.

Ouders van kinderen die veel slaap nodig hebben, zullen wellicht eerder geneigd zijn dit af te dwingen zodat het kind de dag erna genietbaar is. Omgekeerd geldt voor ouders van kinderen die minder slaap nodig hebben misschien wel dat ze lakser zijn omdat ze weten dat het kan.

Nog een probleem met de studie is wel dat ze volledig afhankelijk was van zelfrapportering door de ouders: er werd niets objectief gemeten. Ook met de slaapkwaliteit van de kinderen werd geen rekening gehouden.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 04/08/2017, laatste update op: 23/02/2022

Tags: ,