Niet iedereen is altijd even veerkrachtig en dat is oké. Sommige kinderen hebben niet de kracht om zelf terug te veren en kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken. Door te letten op volgende signalen, kan je het kind versterken.

Let wel: onderstaande signalen zijn apart niet noodzakelijk een probleem. Als er veel signalen samen voorkomen, dan is dat een reden om toch aan veerkracht te werken. Dat kan je zelf proberen met bijvoorbeeld deze oefeningen op kindermaat of je kan hulp vragen (een teken van veerkracht!) aan de Opvoedingslijn of een plaatselijke Huis van het kind of een Centrum voor Algemeen Welzijn.

Signalen van weinig veerkracht

1) Snel van slag

Een verandering, een tegenslag, pijn gedaan: alles is een groot drama en blijft lang nazinderen. Het minste beetje stress is al een belasting waar ze maar moeilijk zelf uitgeraken.

2) Bij de pakken blijven zitten

Een tegenslag resulteert niet in vechtlust maar in (langdurige) neerslachtigheid, bevestiging ‘dat ik toch niets kan’, berusting. Het kind zoekt niet naar een oplossing of streeft niet naar een verandering van de situatie. Het kind ondergaat vooral en heeft niet het gevoel het heft in eigen handen te kunnen nemen.

3) Negatief zelfbeeld

Het kind heeft een lage dunk van zichzelf en vindt dat hij niets kan, dom is, er terecht niet bijhoort.

4) Faalangst/angstig

Uitdagende, nieuwe of onvoorspelbare situaties worden vermeden, soms met slimme uitvluchten als ‘het interesseert me niet’ of ‘dat is niets voor mij’. Vooral als er een kans is dat het mislukt.

5) Bevestiging

Het kind vraagt veel bevestiging dat hij iets goed doet, vraagt hulp waar dat niet altijd nodig is en blijft ook liefst bij mama en papa in de buurt. Ook om zelf initiatief te nemen is een portie aanmoediging nodig.

6) Kritiek

Een kind dat kritiek zeer persoonlijk en zeer zwaar opneemt, zal minder snel herstellen van die kritiek.

7) Lichamelijke pijntjes

Hoofdpijn en buikpijn zijn de klassiekers, maar het kind kan ook elders pijn hebben. Deze pijn is meestal een uiting van stress of onverwerkte of opgekropte gevoelens.

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder en als gezin kan je samen zorgen voor elkaar en samen de veerkracht versterken. Dat kan met hele kleine en praktische dingen, zoals deze zeven gewoonten om je kind veerkrachtiger te maken.

Samen veerkrachtig is het thema van de derde Werelddag voor Geestelijke Gezondheid. Meer tips voor veerkracht bij volwassenen vind je op www.fitinjehoofd.be. Tieners kunnen terecht bij www.noknok.be. De tips in dit artikel zijn gebaseerd op een stuk in Klasse en veerkrachttips op Fit in je hoofd.

 

Meer goedgezind.be nieuws?

Volg ons via Facebook en/of Twitter of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Blijf zo op de hoogte van onze tips en tricks, actuele belangenverdediging enzoverder…Nieuwsbrief

Gepubliceerd op: 03/10/2017, laatste update op: 11/10/2017

Tags: , ,