Bedplassen is een relatief vaak voorkomend probleem. Schaamte weerhoudt ouders, kinderen én volwassenen er van om erover te praten. Meestal houdt bedplassen vanzelf op, maar het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt. Om het bedplassen op te lossen, kan je een aantal methodes volgen.

Bedplassen aanpakken doe je op het moment het kind of de persoon er last van heeft. Als er schaamte ontstaat, een laag zelfbeeld, of sociale drempels worden opgeworpen. Vanaf vijf jaar één keer per week wakker worden in een nat bed, telt als bedplassen. Ook op 6 jaar, 9 jaar en zelfs later kan het voorkomen. De minimumgrens om te spreken van ‘bedplassen’ is één keer per maand.

Aanpak bedplassen

Om bedplassen aan te pakken, stap je eerst naar de huisarts die je al dan niet doorverwijst naar een (kinder)uroloog. Professor Guy Bogaert, zelf kinderuroloog, legt uit dat het proces meestal start met een nachtkalender.

‘Daarmee wordt informatie verzameld: hoe vaak plast het kind in bed, moet het ’s nachts opstaan om te plassen … Ik vraag ook om de luiers te wegen en te noteren hoeveel het kind in de luier geplast heeft. Als dat heel veel is, produceert het kind ’s nachts nog veel urine, als dat nog maar weinig is kan het zijn dat de blaas ’s nachts te snel samentrekt. Voor een arts is dat nuttige informatie. Soms is opvolgen voldoende om het kind het duwtje te geven dat het nodig had, maar ik adviseer om zo’n kalender hooguit een week of twee te gebruiken.’

LEES OOK > De oorzaken van bedplassen 

Wat is de plaswekker?

Eén methode om het bedplassen te stoppen is de plaswekker. ‘Bij een plaswekker gaat er een bel af zodra het kind aan het bedplassen is. Het is essentieel dat het kind op dat moment echt wakker wordt. Daar zijn trucjes voor, zoals elke dag een ander wachtwoord laten opzeggen’, legt professor Bogaert uit.

‘Na verloop van tijd wordt het kind wakker net voor het gaat bedplassen, zoals ook iemand die elke dag op hetzelfde uur opstaat wakker wordt vlak voor de wekker afloopt. Dat heet slaapconditionering. Door minder diep te slapen wordt onrechtstreeks ook de hormoonhuishouding beïnvloed. Uiteindelijk zal het kind ’s nachts minder urine aanmaken en droog kunnen doorslapen. Het is een intensieve methode maar gemiddeld zijn acht à negen op tien kinderen na 2 maanden droog.’

Het is af te raden om dit op eigen houtje te proberen. ‘Met de plaswekker moet je wekelijks opgevolgd worden, door bijvoorbeeld een kinesist of een arts die de problematiek goed kent’, adviseert kinderuroloog Bogaert.

Medicatie bij bedplassen

Er is nog een andere optie: medicatie tegen bedplassen. ‘Medicatie in combinatie met een aangepast drankpatroon is een minder inspannende manier om bedwateren aan te pakken’, legt de professor uit.

‘De meest gebruikte medicatie, een synthetisch hormoon, geeft je lichaam de opdracht om ’s nachts weinig urine te maken. Daarom mag je ’s avonds ook niet veel drinken. Omdat ons lichaam vocht nodig heeft, moet je ’s morgens dan wel meer drinken. “Op voorhand tanken” noem ik dat. Deze medicatie is veilig, we hebben patiënten die het twee jaar aan een stuk nemen zonder bijwerkingen.

Na een tweetal weken moet er effect zijn, eventueel moet de dosis wat verhoogd worden. Verwacht niet dat de dokter pilletjes geeft en dat het bedplassen dan zomaar opgelost is. Het kind moet gemotiveerd zijn en begrijpen waarom het ’s morgens meer moet drinken en ’s avonds wat minder.’

De cijfers zijn hoopgevend. ‘Tijdens de medicatie is negentig procent van de kinderen droog. Na drie tot zes maanden kan zeventig procent stoppen met de behandeling’, zegt dokter Bogaert nog. Voorwaarde is wel dat je goed wordt begeleid door een arts.

LEES OOK > Wanneer kan je kindje ook zonder luier ‘s nachts?

Bedplassen op kamp

‘De medicatie kan ook tijdelijk gebruikt worden om bijvoorbeeld mee te gaan op kamp. Ik raad altijd aan om op tijd te beginnen en eerst thuis te proberen. Je kan dan met een luier controleren hoeveel het kind ’s nachts nog plast. Als dat nog maar weinig is, kan je discretere inlegkruisjes meegeven, in plaats van grote luiers.’

Hulp bij bedplassen

Bedplassen aanpakken, daarvoor heb je een externe coach nodig. Daar ben ik van overtuigd. Wanneer het kind al een heel traject doorlopen heeft, laat ik het gezin samen kiezen welke methode zij het meest haalbaar achten.

Als niets helpt om het bedwateren te stoppen, moet je een pauze inlassen en wachten tot het kind opnieuw gemotiveerd is. Het kan goed zijn dat de plaswekker een half jaar later wel helpt, de slaapconditionering zal dan zelfs sneller gaan. Er zijn aanwijzingen dat dat ook voor medicatie geldt.

Ik had laatst een meisje van tien op consultatie dat vroeg om eventjes met rust gelaten te worden. Haar ouders reageerden eerst boos: “We gaan nu toch niet met luiers naar huis?” Ik zeg dan: “Jawel, respecteer je kind.”‘

LEES OOK > Zindelijkheid bij peuters, hoe werkt dat?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/05/2019, laatste update op: 25/07/2022

Tags: ,