Op vrijdag 9 maart 2018 is het weer nationale pyjamadag. Op die dag worden kinderen aangemoedigd in pyjama naar school te gaan, als teken van solidariteit met kinderen die thuis of in het ziekenhuis aan bed gekluisterd zitten. Gelukkig is er Bednet dat de school tot in de ziekenkamer brengt.

Wat Bednet betekent voor zieke leerlingen kan dus niet onderschat worden: het doorbreekt sociaal isolement en het geeft het kind of tiener ook iets om te doen. Het lesschema wordt aangepast aan wat het leerling aankan. Maar zelfs dat is al veel waard.

“Ik mis mijn vrienden

Dat blijkt keer op keer uit de getuigenissen van kinderen zelf. Ketnet speelt al de hele week ‘Lacht-ie of lacht-ie niet’ in klassen van Bednetters. Gevraagd naar wat Ari het meest mist van zijn school, aarzelt hij niet: zijn vrienden. Tijdens de speeltijd kan hij praten met een klasgenootje dat in de klas mag blijven, iets wat hem zichtbaar oppept.

Ook in de reportage die vorig jaar in De Bond verscheen bleek dat Vic het sociaal contact miste. De vriendschappen, de ruzies, de verjaardagen…

507 kinderen

De cijfers van Bednet liegen er niet om: sinds de start maakte 1 op 5 scholen al gebruik van Bednet. Goed voor 1533 kinderen in 1071 scholen. Het eerste jaar van Bednet werden 37 kinderen begeleid, vorig schooljaar waren dat er 507. Indrukwekkend, maar de ambitie blijft. Dit jaar wil Bednet meer dan 1.000 kinderen helpen.

Bednet wordt moment het meest aangevraagd voor langdurig zieke kinderen (71 procent), en minder voor chronisch zieke kinderen. De meest voorkomende ziekte is kanker (21 procent).

Kinderen uit het secundair onderwijs maken de grootste groep uit (69 procent), voor kleuters wordt het heel weinig aangevraagd (4 procent). Gemiddeld wordt Bednet 7 maanden gebruikt, maar 441 kinderen gebruikten Bednet al twee schooljaren of meer.

#Pyjamadag

Bednet is geen onbekende meer en de Nationale Pyjamadag ook niet. Vorig jaar overschreed het aantal deelnemende scholen de 1000, dit jaar (2018) hebben al 1250 scholen zich ingeschreven.

Kinderen gaan op Nationale Pyjamadag in pyjama naar school. Wie een klasfoto neemt en doorstuurt naar het fotoplatform maakt ook kans op een leuke prijs. MNM en Ketnet zullen op die dag contact hebben met twee Bednetters en stemmen hun programmatie af op #pyjamadag. Alle informatie vind je op de website.

Wie Bednet wil steunen, kan terecht op de website.

Gepubliceerd op: 07/03/2018, laatste update op: 27/02/2019

Tags: , , , , , ,