Nadert het einde van de middelbare school (volgens sommigen: eindelijk!), dan worden jongeren geconfronteerd met een van de belangrijkste keuzes van hun leven. Gaan ze studeren? Zo ja, wat? In de veelheid aan studiekeuzes is het makkelijk verdwalen. Weten jonge mensen op dat moment in hun leven eigenlijk al wat ze willen? En hebben ouders daar ook nog een rol in te spelen?

Ja, ouders spelen een rol bij de keuze voor het hoger onderwijs. Jongeren nemen het advies van hun ouders over het algemeen erg serieus. Maar er zijn nog krachten die meespelen.

De houding van de ouders tegenover hun kinderen bijvoorbeeld. Steunende en motiverende ouders kunnen immers een enorm verschil maken. Een verschil dat grote invloeden, zoals thuismilieu, kan tegenwerken.

Hoe kan je je kind goed advies geven bij de studiekeuze voor het hoger onderwijs?

1) Inleven in je kind

Vaak grijp je als ouder terug naar persoonlijke ervaringen met scholen en studeren. Wie zelf slechte herinneringen heeft aan school zal op een heel andere manier raad geven dan wie vlot studeerde.

Een andere valkuil is het projecteren van de eigen onvervulde dromen (‘ik wilde altijd dokter worden’) of wensdromen (‘een burgerlijk ingenieur in de familie’) op de kinderen. Wees je hier van bewust. Kijk naar je kind en probeer je in te leven in zijn of haar situatie en karakter.

2) Wegwijs worden in het studieaanbod

Nog een struikelblok voor ouders: het aanbod aan studierichtingen en het veranderde studieaanbod. Sinds ‘hun goede oude tijd’ is er heel wat veranderd. De credits, schakelprogramma’s, en departementen vliegen je om de oren.

Hoe kan je als ouder wél wegwijs worden? Met het bekijken van de websites van de beoogde scholen of brochures van de scholen aan te vragen kom je al een heel pak vooruit. Je kan ook meegaan met je kind naar de infodagen en openlesdagen.

Wil je weten hoe het Belgisch hoger onderwijssysteem in elkaar zit? Lees zeker ‘Kind in hoger onderwijs: zo raak je er wijs uit’.

3) Samen zoeken

Wat als je kind niet weet wat het wil? Er zijn kinderen die al heel vroeg een uitgesproken voorkeur hebben voor een bepaalde richting. Bij andere is de keuze beperkt, en raken ze er met wat algemene gesprekken zelf wel uit.

Maar er is ook de groep jongeren die absoluut niet weet wat ze wil en zich daardoor verlamd zien om te kiezen. Hoe kan je hen als ouder bijstaan?

  • Laat je kind een lijstje maken van wat het zeker niet wil.
  • Zorg dat je kind realistisch kan inschatten wat je met een diploma kan doen. (Hoe? Infodagen, vragen stellen, mailen, op fora van een studierichting surfen, ouders kunnen rondvragen bij collega’s en vrienden met al werkende kinderen, pro en contralijstjes)
  • Geen beoordeling hangen van soort richting: waarom geneeskunde proberen als de interesse bij verpleegkunde ligt?
  • Help je kind zijn zwakke en sterke plekken goed te definiëren. Alles ophemelen heeft geen zin, onzekerheden zomaar tegenspreken ook niet. Twijfelt je kind aan zichzelf of een bepaalde richting, zoek dan samen uit waar het vandaan komt, of het op realiteit gebaseerd is en wat er aan gedaan kan worden.

4) Hulpmiddelen voor het kiezen

Informeren is de boodschap. Op verschillende websites kan je terecht voor informatie, of kunnen jongeren testen doen waardoor ze een beter zicht krijgen op hun interesses:

  • Onderwijskiezer: de website heeft tools die peilen naar interesses, talenten en studiehouding. Je vindt er ook een overzicht van alle opleidingen, eventuele toelatingsvoorwaarden en uitleg over welke beroepen er met welk diploma tot de opties behoren.
  • Opleiding in cijfers: je kan er zien welke universiteiten en hogescholen een bepaalde studierichting aanbieden, hoeveel studenten de richting volgen en hoe lang ze daar gemiddeld over doen.
  • Vzw PEP: een initiatief opgericht door Rihab Hajjaji (26) en zelf business consultant. Het brengt jongeren in contact met succesvolle brugfiguren met allochtone achtergrond.
  • De websites van de hoge scholen en universiteiten zelf: Bekijk welke vakken je kan volgen, de lestabel, het studentenportaal van een faculteit. Bij Ugent kan je via Simon de opleiding op een overzichtelijke manier verkennen.
Gepubliceerd op: 02/05/2018, laatste update op: 22/05/2018