Ben jij de ouder die erop hamert dat je kind ‘vroeg’ moet beginnen studeren? Of laat je ze net zelf beslissen hoe ze het regelen? Een nieuwe studie toont de beste uren om te studeren voor jongeren: tussen de late voormiddag en avond.

Beste tijdstip om te studeren? Er werden zelfs tijdstippen op geplakt: tussen 11 uur ‘s ochtends tot 9u30 ‘s avonds brengt het studeren het meest op. Vooral jonge studenten (de bachelorjaren) profiteren hiervan.

Laat in actie

De hersenen van jongeren schieten zo’n twee uur later in actie dan die van volwassenen. Geen wonder dat ouders zich afvragen ‘wat ze zolang in bed liggen te doen’. Al gaan ze nu meestal ook wel niet op tijd gaan slapen.

Ze pushen om ‘vroeg’ te beginnen studeren kan dus meer kwaad doen dan goed. Dan zitten de studenten slaperig achter hun bureau, het werk vlot niet en de frustratie groeit.

Om die reden wordt wel eens opgeroepen tot het later laten beginnen van de middelbare school en de lessen in het hoger onderwijs.

Hét moment bestaat niet

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen jongeren. “Er is geen ideaal moment voor iedereen, elk startuur heeft wel een nadeel voor iemand”, zegt sociologe Mariah Evans van de universiteit van Nevada. Met andere woorden: blijf niet zoeken naar dat ene ‘juiste’ moment.

Een beetje later slapen of beginnen voor een jongere, is dus niet zo erg. Al moet er nog wel tijdig opgestaan worden, om van de optimale uren te kunnen genieten!

Meer tips om het studeren optimaal te laten verlopen? Klik dan hier.

Of volg onze tips op onze Facebookpagina.

 

Gepubliceerd op: 03/05/2017, laatste update op: 15/12/2017

Tags: , , ,