Te vaak hebben ouders het gevoel dat ze er alleen voor staan bij de opvoeding. Of ze nu wel hulp hebben van familie of vrienden, of niet: er zijn problemen die niet durven besproken worden, of er zijn oplossingen aangereikt die niet helpen of die niet juist voelen. Of soms wil je gewoon andere ouders ontmoeten. Daarom zet de week van de Opvoeding in 2019 in op ‘Opvoeden, dat doe je samen’. Hulp zoeken is geen schande, het versterkt je als ouder en als gezin. Een van die plekken waar je als ouder terecht kan voor raad en tips, is een Huis van het Kind.

De Huizen van het kind zijn plekken waar ouders, kinderen en iedereen die is betrokken bij de opvoeding terechtkunnen. Van voor de zwangerschap tot lang daarna.

Bijna alle gemeenten hebben een Huis, al is het niet altijd een ‘echt bakstenen’ huis. In sommige gemeentes kan je een huis ‘binnenlopen’, in andere verloopt de opvoedingsondersteuning via telefoon of mail en bij verschillende organisaties.

Welke hulp kan je krijgen in een Huis van het Kind?

Je kan terecht in een Huis van het Kind voor hulp en advies bij opvoeding, psychische en fysieke gezondheid, praktische vragen rond kinderopvang, kraamzorg of schoolkeuze of andere diensten en begeleiding. Je kan er ook binnenspringen om andere ouders te ontmoeten of om samen te spelen met andere kinderen.

Wat het Huis van het Kind organiseert, is afhankelijk van gemeente tot gemeente. Elk ‘Huis’ is een samenwerking tussen verschillende organisaties in die gemeente.

Het aanbod kan dus erg verschillen. Sommige Huizen van het kind bieden ook workshops en lezingen aan, of kunnen helpen met kinderopvang en organiseren leuke activiteiten voor ouders en kinderen.

Is een Huis van het Kind gratis?

Ja, het advies van een Huis van het Kind is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Wie kan hier aankloppen?

Iedereen is welkom in een Huis van het kind: ouders, kinderen, grootouders! Alle gezinnen, en iedereen die baby’s verzorgt of kinderen en jongeren opvoedt, kan aankloppen bij een Huis van het Kind. Voor om het even welke vraag, groot of klein.

LEES OOK > Hulp bij opvoeding nodig? Hier kan je terecht

Is er een Huis van het Kind in jouw gemeente?

Kijk daarvoor op de pagina van huizenvanhetkind.be.

TIP: om de provincie aan te duiden, hang je best met de muis boven ‘Mijn huis van het kind’. In het rolmenu kan je dan jouw provincie aanduiden.

Ook al voelt het soms zo, je staat er niet alleen voor. Hulp vragen mag, kan en moet zelfs. Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, klinkt het soms, en dat klopt. Samen maken we er het beste van.

‘Opvoeden, dat doe je samen’: deze ouders vroegen hulp

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/05/2019, laatste update op: 09/03/2022

Tags: , , , ,