Heel wat grootouders luisteren met plezier naar de verhalen van hun kleinkinderen. Ook als die kleinkinderen flink uit de kluiten gewassen pubers zijn. Uit een onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat heel duidelijk: oma’s en opa’s zijn een belangrijk klankbord voor tieners. Veel pubers vinden bij hun grootouders dat geweldige Goed-Genoeggevoel. Mooi toch?

Pubers en grootouders

Wannes is 16 jaar. Hij heeft het vaak druk, en zijn ouders ook. ‘Ik heb zeker geen slechte band met mama en papa, maar op sommige dagen hebben we nauwelijks contact. Wanneer zij ’s avonds thuiskomen van hun werk, heb ik meestal al gegeten. ’s Avonds ga ik voetballen of zit ik op mijn kamer om te studeren. Oké, ook om YouTube en Netflix te kijken, natuurlijk.

Mama en papa komen dan weleens bij mij om te babbelen, maar dat lijkt vaak meer op een kruisverhoor dan op een gesprek. “Hoe was het op school? Heb je die buis voor wiskunde al kunnen ophalen? Heb je veel huiswerk tegen morgen?” Als ik hun eindeloze vragen beu ben, ga ik even bij mijn oma langs. Die is altijd zo rustig… én ze heeft lekker eten in huis!

Ik vertel haar de grappige verhalen van mijn vrienden, maar ook andere, serieuze dingen die in mijn hoofd zitten. Oma reageert altijd heel chill.’

Pubers en grootouders, je zou het misschien niet denken, maar ze zijn vaak twee handen op één buik.

LEES OOK > Tips om de relatie met je tienerkleinkind te versterken

Bezoekjes

Dus nee, er zijn geen zware omkooppraktijken nodig om tieners mee te krijgen naar oma en opa. Grootouders zien hun kleinkinderen dan wel minder vaak dan vroeger, maar daar hebben ze alle begrip voor. De meesten zijn oprecht tevreden over hoe vaak ze die tieners zien. Slechts 1op de 4 zou hen graag wat meer zien. Dat dit niet lukt, heeft meestal te maken met de afstand of met te drukke agenda’s. De beste trucjes om pubers dan toch naar hun grootouders te ‘lokken’: een uitnodiging om lekker te komen eten of gezellig te komen logeren.

‘De school, hun hobby’s en vooral de vrienden zijn belangrijk tussen 12 en 18. We willen hen niet te veel pushen, want dan duwen we hen misschien weg. We zijn tevreden als de kleinkinderen spontaan binnenspringen. Of als we vaste tijdstippen hebben om samen te eten.’ – grootouder uit onderzoek van de Gezinsbond

Klankbord

Benieuwd waarover pubers vooral babbelen als ze op bezoek zijn bij hun grootouders? De favoriete gespreksonderwerpen zijn school, hobby’s, gezondheid en de toekomst. Gevoelige onderwerpen worden niet zo vaak aangesneden: dat laten de meeste grootouders liever aan de ouders over. Bijna 60% heeft het gevoel dat ze iets milder zijn voor tieners, net omdat ze zelf al zoveel hebben meegemaakt.

‘Grootouders kunnen voor tieners een vaste burcht zijn als ze het ergens moeilijk mee hebben. Die speciale oma- of opa-aandacht is net iets anders dan die van de ouders en kan echt een verschil maken. Omdat wij oud genoeg zijn om te relativeren en omdat wij meer rust uitstralen.’ – grootouder uit onderzoek van de Gezinsbond

Ook hoe het botert (of niet botert) tussen jou en je tiener wordt regelmatig besproken met oma of opa. Op dat vlak blijken grootouders dus een erg belangrijk klankbord en luisterend oor voor tieners. Dat het jonge volk hun grootouders zo in vertrouwen neemt, kunnen we alleen maar heel enthousiast toejuichen.

LEES OOK > 8 verrassende activiteiten voor tieners en grootouders

Inlevingsvermogen

De meeste oma’s en opa’s hebben geen moeite om de leefwereld van hun tieners te volgen. De afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder. Grootouders zijn in de ogen van tieners niet langer die muffe oude mensen bij wie ze ‘van moetens’ op de koffie gaan. Oef!

‘Hoewel de leefwereld van onze tieners zeer snel evolueert, proberen we te begrijpen waarmee ze bezig zijn. We proberen er ook zo positief mogelijk tegenover te staan.’ – grootouder uit onderzoek van de Gezinsbond

Berichtjes

Tieners hebben niet alleen in levenden lijve contact met hun grootouders. Dat lukt ook verrassend vlot via hun smartphone. WhatsApp is het populairst. Ongeveer de helft van de oma’s en opa’s gebruikt deze app om berichten en foto’s door te sturen naar hun kleinkinderen. Sociale media zorgen hier letterlijk en figuurlijk voor verbinding.

Andere opvallende cijfers

  • 60% van de grootouders heeft (de laatste twee weken) iets gegeten samen met hun tienerkleinkind
  • 31% heeft hen (de laatste twee weken) naar een hobby gebracht
  • 78% blijft in contact via sociale media
  • 29% wordt door hun tienerkleinkind geholpen met de computer
  • 13% krijgt van hun tienerkleinkinderen hulp bij kleine klusjes
  • 41% vindt dat ze levenswijsheden kunnen doorgeven

In totaal hebben 1329 grootouders met tienerkleinkinderen de vragenlijst ingevuld. Het volledige onderzoek kan je lezen op gezinsbond.be/grootouders-kleinkinderen.

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/02/2020, laatste update op: 15/06/2023