De puberteit: ieder kind moet er doorheen. En dat loopt bij het ene al rustiger dan bij het andere. Lijkt je tiener veranderd een monster? Gaat er geen dag voorbij zonder ruzie of spanningen? Weet je niet meer wat gedaan met die humeurwisselingen?

Welkom bij de fase van lastig pubergedrag. Ook deze fase gaat voorbij… En tot het zover is kan je overleven op deze manier.

Het ligt niet aan jou

Niet alleen hun lichaam transformeert van kinderlijfje in dat van een volwassene, ook het brein en de hormonenspiegel van tieners maken grote veranderingen door. En dat beïnvloedt hun gedrag. Die veranderingen in de hersenen maken van tieners egocentrische wezens, die denken dat alles rond hen draait, die niet kunnen relativeren en tegelijk superkritisch worden.

Dat je kind zich bij momenten als een monster gedraagt, is dus normaal en ligt niet aan jou.

Doorzetten luidt de boodschap, want (helaas) kan lastig pubergedrag wel een tijdje aanhouden. Toch wil dat niet zeggen dat je weerloos bent: je kan je puber helpen een ander standpunt te zien, hou vast aan gemaakte afspraken (zelfs al betekent dat vuurwerk tot gevolg) en schaaf bij waar nodig.

LEES MEER over de puberteit in Typisch tieners (Sarah Van Gysegem)

Keep calm en blijf ademen

Enkele seconden. Langer hebben pubers niet nodig om van een goede bui in een woedeaanval uit te barsten. Soms lijkt het zelfs alsof ze de confrontatie opzoeken. Neen, je kind heeft heus geen slechte inborst. Hormonen triggeren zijn extreme reacties.

Lopen de gemoederen hoog op? Bijt op je tanden en ga niet mee in de razernij. Door in ik-zinnen te praten, voorkom je dat je zelf met modder begint te gooien. Dreigen je stoppen door te slaan? Zonder je dan even af. De gouden regel luidt: eerst razen, dan praten. Pas wanneer iedereen rustig is, heeft een gesprek zin.

Praten, praten en ook wat luisteren

Hoe moeilijk het bij momenten ook is, een goede communicatie met je kind blijft cruciaal. Ook tijdens de puberteit. Goed communiceren betekent praten én luisteren. Geef aandacht aan hoe je kind tegen de dingen aankijkt.

Toon interesse in zijn leefwereld en stel vragen over waarmee hij bezig is. Een gezamenlijk eetmoment met het hele gezin kan een goede gelegenheid zijn om gevoelens op tafel te gooien. Is je geen kind geen prater? Geef het dan een voorzetje met vragen als ‘wat denk jij ervan’? Vertel eventueel over je eigen puberteit om het gesprek op gang te brengen.

LEES OOK: ‘Je zaagt altijd’: praten met je tiener in zeven gulden regels

Grenzen en afspraken

De puberteit verandert onvermijdelijk de relatie met je kind. Je bent als ouder niet langer het centrale punt en de mening van vrienden weegt veel zwaarder door dan die van jou.

Hoewel je niet meer belangrijk lijkt, heeft je tiener je nu meer dan ooit nodig. Vermits pubers voortdurend hun grenzen willen verleggen, is het jouw taak om een kader te scheppen en je kind af te remmen waar nodig. Door alle veranderingen in hun brein durven tieners zichzelf weleens te overschatten en zien ze eerder de voordelen dan de risico’s van hun gedrag.

Je kind strakke regels opleggen werkt in de puberteit niet meer zo goed. Zet in op afspraken maken, die er komen na een gesprek waarbij alle partijen inbreng hebben en onderhandelen tot er een compromis is bereikt. Zo leert je kind zijn standpunt verdedigen en over zijn gevoelens en wensen praten. En tegelijk rekening te houden met de grenzen van een ander.

LEES OOK: Tante Kaat: ‘Mijn zoon ging door een zware puberteit’

Meer lezen? Volg ons via
* Facebook
* Twitter
* Nieuwsbrief (enkel voor leden)
TIP! Voor ouders van tieners is er het tijdschrift BOTsing, gratis magazine voor leden van de Gezinsbond.
Gepubliceerd op: 14/02/2018

Tags: , , , ,