Puberteit is een periode van veranderingen. Maar ze zijn (gelukkig!) niet allemaal zorgwekkend. Over de gewoontes qua slaap, eten en gezondheid maken ouders zich wél zorgen.

De puberteit is een periode van verandering, en dat op allerlei vlakken. Met dank aan gierende hormonen, groeiende hersenen en het ontwikkelende lichaam. En dat heeft zo zijn effecten op tieners én op hun lichaamsbeeld.

Echt lief voor hun lijf zijn de tieners niet: het is te kort, te lang, te dik, te dun, heeft te veel of te weinig borsten of is te weinig gespierd. Wat ze willen, is vaak onrealistisch met frustraties tot gevolg.

Onzeker over lichaam

Voor 17 procent van de ouders is hun tiener erg onzeker, meisjes dubbel zo vaak (22 procent) als jongens. Opvallend: 25 procent van de tieners is wel tevreden over lichaam en/of talenten.

LEES OOK: Zo bouw je aan een positief zelfbeeld bij je tiener

Puberteit: veranderingen aan het lichaam

De meeste veranderingen bij hun tiener, zien de ouders op vlak van:

  • Lichaamsverzorging: meer deodorant en wassen, maar ook make-up en ontharing. Jongens moeten al eens aangespoord worden om zich vaker te wassen en beter te verzorgen.
  • Slapen: tieners gaan later slapen, zijn nog tot laat bezig met social media en computer.. en zijn de dag erna niet om te genieten.
  • Eten: meer (ongezonde) tussendoortjes en snacks of uitgesproken ideeën over voeding, vaak in een poging het gewicht te beïnvloeden.

Ook qua kledij merken ouders heel wat veranderingen op: de smaak van hun tieners verandert en wordt vooral… duurder. Nogal wat ouders rapporteren een voorkeur van hun tiener voor merkkledij. En ruzies over wat ze willen dragen, komen natuurlijk ook voor.

Ouders bezorgd

Niet alle veranderingen zijn zorgwekkend. Ouders maken zich tijdens de puberteit het meest zorgen over:

  • Slapen en oververmoeidheid tot gevolg
  • Eten, en dan vooral gewichtsschommelingen
  • Gezondheid: hoewel een minderheid (1 op 3) veranderingen ziet bij de tieners, zijn dit wel de meest zorgwekkende.

Gewichtsschommelingen, mentale problemen, oververmoeidheid en groeipijnen zijn de grootste redenen tot bezorgdheid.

LEES OOK: “Help, mijn tiener laat foto’s keuren voor ze online worden geplaatst”

Onderzoek

Deze cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van de Gezinsbond en Libelle bij ruim 1.000 ouders met kinderen tussen 12 en 17 jaar. 95 procent van de respondenten waren vrouwen. De vragenlijsten werden iets meer dan de helft ingevuld voor een dochter.

Wat nu?

De afdelingen en vrijwilligers van de Gezinsbond organiseren regelmatig vormingen en opleidingen voor ouders, onder andere ook over lichaamsbeeld en omgaan met puberende tieners. Bekijk hier wat er in jouw buurt wordt georganiseerd of volg ons op Facebook en Twitter.

 

Gepubliceerd op: 27/10/2017, laatste update op: 12/10/2018

Tags: , ,