Spinners, voluit ‘fidget spinners’, zijn razend populair bij onze kinderen. Er wordt gezegd dat ze kinderen met ADHD zouden kunnen helpen, maar dat is niet bewezen. In sommige scholen zijn ze dan ook verboden: soms enkel in de klas, soms ook op de speelplaats.

Spinners zijn een soort draaischijf met uitstulpingen, die je tussen duim en wijsvinger kan laten ronddraaien. Wie erg bedreven is kan er ook trucjes mee doen. In enkele weken tijd hebben ze de harten, hoofden én speelplaatsen veroverd. Speelgoedwinkels kunnen de vraag amper bijhouden.

Bewegen om te concentreren

Experts geloven er wel in: ‘Spinners zijn perfect voor kinderen die moeite hebben met concentreren en altijd zitten te friemelen. Als een kind naar een gesproken tekst aan het luisteren is, doet de rest van het brein heel weinig: dat verveelt zich dan. Het lijf wil kunnen bewegen.

De spinner is een manier om toch te kunnen bewegen, zonder dat dan onophoudelijk klikken met een pen is of voortdurend heen en weer wippen op een stoel. De omgeving heeft er dan ook veel minder last van, je ziet er bijna niets van en het maakt bijna geen geluid als iemand met een spinner speelt’, legt Cathelijne Wildervanck, directrice van het ADHD Centrum Nederland, uit aan Metro.

LEES OOK > Heeft mijn kind ADHD? ‘We helpen kinderen en ouders omgaan met gedragingen, zonder label ADHD’

Studie

Klinkt logisch, maar is het dat ook? Twee, weliswaar kleine, studies (uit 2014 en 2015) lijken dat te bevestigen: kinderen met ADHD die mochten bewegen, presteerden beter dan de kinderen die moesten stilzitten. Bij kinderen zonder ADHD was dat omgekeerd.

Dat de spinner kinderen met ADHD helpt concentreren,  zou dus kunnen. Of toch voor even.  Maar zeker is dat niet want er is geen onderzoek gebeurd naar de effectiviteit van de spinner op concentratievermogen.

Geluid

Om de andere kinderen niet te storen, zou het spinnen ook discreet moeten gebeuren. En daar knelt het schoentje, want de spinner maakt wel degelijk een zoevend geluid. In een klas tijdens een opdracht, als het stil is dus, valt dat wel op. Zeker als het er meerdere zijn.

Leerkrachten vinden dan ook eerder dat het de kinderen afleidt dan dat het helpt concentreren.

Verschillende scholen banden de speeltjes dan ook uit het klaslokaal. Iets waar pedagoog Pedro De Bruyckere zich ook in kan vinden. ‘Beschouw de Fidget Spinner als iets typisch voor op de speelplaats, niet meer, niet minder. Bij gebrek aan enige evidentie dat het ding beter zou helpen opletten, hou je het spinnen beter buiten de klas.’

LEES OOK > Dit moet je weten over leer- en ontwikkelingsstoornissen

Andere manieren

Om kinderen met ADHD wel bij de les te houden, bestaan er ook andere manieren. Prikkels via een velcrostrip onderaan de tafel, bijvoorbeeld, klei of een kneedbal of gewoonweg doodlen. Er kan ook gekozen worden voor een zitbal of staanbanken.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/05/2017, laatste update op: 07/07/2022

Tags: , , , , , , ,