Over wespen en wespensteken doen nogal wat mythes de ronde. Daarom op een rijtje gezet: wat je moet weten over wespensteken!

1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken

Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.

2) De wespensteek is niet de pijnlijkste

De hoornaar of paardenwesp heeft een langere angel waardoor die bij een steek dieper de huid ingaat. Dat maakt de steek pijnlijker maar omdat het gif minder krachtig is, is ze ook minder gevaarlijk. De hoornaar is een pak luider en minder agressief dan een gewone wesp.

LEES OOK > Steken en beten: hoe bescherm je je kinderen?

3) Er zijn drie mogelijke reacties op een steek van een wesp, bij, hoornaar of hommel

Een lokale, een toxische en een allergische, zo leert het antigifcentrum ons.

Een lokale reactie is te merken aan: roodheid, een (lichte) zwelling en verharding van de plek van de steek, die meestal begint te jeuken. Na enkele uren trekt dit weg. De zwelling kan verschillen van de plaats waar men is gestoken: waar de huid dun is, is de zwelling sterker, zoals in het gezicht (oogleden, neus, oren, lippen en hals). Deze is ongevaarlijk en heeft zelden medische verzorging nodig.

Behalve als het gaat om een steek in de mond of keel: de steek kan zodanig opzwellen dat er stikgevaar dreigt. Daarom ga bij een steek in de mond altijd naar de dokter of spoed!

Bij een toxische of allergische reactie op een bijen- of wespensteek moet je sowieso naar de dokter of spoeddienst en hoe sneller, hoe beter.

Een toxische reactie komt voor bij meerdere steken omdat de hoeveelheid gif in het lichaam dan hoger is. Tekenen om voor uit te kijken zijn moeheid, braken, oedemen (vochtophoping), buikloop en soms bewustzijnsverlies.

Bij een allergische reactie speelt de hoeveelheid steken of gif geen rol: ze kan optreden na één simpele steek. De symptomen zijn grotendeels dezelfde als bij de toxische reactie: netelroos (huiduitslag), hevige jeuk, grote zwellingen, ademhalingsproblemen (benauwdheid, angst), misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid of bewustzijnsverlies. De reactie treedt zo’n 5 à 10 minuten na de steek op.

Bij 20 steken of meer moet een volwassene sowieso naar de dokter. Bij kinderen is dat moeilijk te zeggen, omdat veel afhankelijk is van de leeftijd en grootte van het kind. Sommige dokters nemen vijf als grens bij kinderen, maar echt bewezen is dat niet.

Best blijf je alert voor enige tijd: bij elke verandering in de toestand van het kind, kan je maar de hulpdiensten bellen. Doe dit onmiddellijk bij een steek in de mond.

4) De kans op een allergische reactie is groter na een tweede steek

Door de eerste steek zijn de antilichamen in het bloed in actie geschoten. Bij een tweede steek, bindt het gif zich aan die antilichamen, waardoor stoffen in het lichaam vrijkomen die een allergische reactie opwekken.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

5) Je hebt het meest last van wespen vanaf augustus

Wespen krijgen in ruil voor hun werk (aandragen van vliegen en muggen voor het nest) een zoete vloeistof van de larven. Zodra de larven uitkomen, eind juli/begin augustus, moeten ze hun (zoete) eten elders zoeken. Dat is wanneer ze vervelend worden op terrasjes of bij een barbecue.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/06/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , , , , , , , , ,